Фестивали на мартеницата и кирилицата

България е богата на множество традиции и културни феномени. Сред най-обичаните са закичването с мартеници и празнуването на 24 май като Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Считаме, че тези автентични български традиции заслужават по-специално отбелязване в столицата ни. Освен че така културният живот ще стане по-богат и интересен, провеждането на посветени на мартеницата и кирилицата фестивали ще бъде популярно туристическо събитие. Вече имаме и успешен пример за популяризирането на българска традиция в близост до София като провеждания в Перник фестивал Сурва.

Планираме и двата фестивала да са тридневни, като кулминацията на този на кирилицата ще бъде на самия 24 май, когато се провежда традиционният парад на образователните институции, а специална чест ще се отдава на завършващите първолачета.

В парада ще включим по-активно софийските училища, като целта ни е да възпитаваме у най-малките уважението и любовта към писмеността и знанието, въплътени в празника.

Фестивалът на мартеницата ще започне ден преди 1-ви март с изработка на мартеници и украсяване на ключови локации. Кулминацията ще бъде на 1-ви март, когато ще организираме места за кичене с мартеници, като на ключови локации ще разработим интерактивни изложби, разказващи историите и легендите на мартеницата. Предвиждаме и парад на баба Марта, където участниците ще носят костюми, изработени от тях, така, както те си представят, че изглежда баба Марта.

По време на фестивалите ще работим за реализирането на различни събития на ключови места в града, като освен организационна, ролята на общината ще бъде и в осигуряването на подкрепа за тематичните паралелни събития, организирани от местните общности по кварталите, като активно ще ги промотираме като част от календарите на фестивалите. В дните на честванията основни линии на градския транспорт ще се движат денонощно и ще има преференциални цени на тротоарното право за поставяне на изнесени маси и провеждане на индивидуални събития.

Летен петъчен хранителен фестивал

Забавленията и социализацията са важни елементи за по-добър начин на живот. Затова заедно с привлечени от общината партньори ще организираме всеки слънчев петък хранителен фестивал по подобие на Open Kitchen фестивала в Любляна.

Целта ни ще бъде софиянци и гостите на София да могат да опитат както традиционни български ястия, така и специалитети от различни световни кухни.

Редовното провеждане на този фестивал би било добър повод и за развитие на местния гастрономически и хранителен бизнес, както и промотиране на местни малки производители и фермерски кооперативи. Подходящо място за провеждане на петъчния хранителен фестивал е бул. Стефан Стамболов – в участъка между Женския пазар и пл. Тел Авив-Яфо. Освен с организацията на общинския фестивал, ще работим и ще подкрепяме инициативи като Бакхус StrEAT Fest – фестивал на гурме уличната храна, който се провежда ежегодно от 2017 година насам на Женския пазар, както и ще разработим концепция за мини фестивали на свободни терени в кварталите, чрез които ще помогнем развитието на кварталите и като места за култура и забавление.