Коледната украса на София за пореден път разочарова и натъжи софиянци. Тя беше изключително семпла, банална и незабележима, и без ясна концепция с която градът ни да блесне по време на светлите празници. Освен от липсата на коледна украса, гражданското недоволство беше породено и от демонстративния начин по който тя беше подменена от безочлива корпоративна реклама. Вероятно фирмите, които окачиха логата си, са дарили гирляндите и останалите елементи, като в замяна са очаквали рекламен ефект. Затова и всички останахме с убеждението, че коледната украса не струва нищо на данъкоплатците. Но това не е така – същата мизерна, безвкусна и осеяна с реклама коледна украса всъщност ни излиза доста солено.

Какво ще си помислите, ако ви кажем, че 1395 лв. от вашите данъци отиват за поставянето на коледната украса само на един уличен стълб? 854 лв. за поставяне на една „светеща завеса“, като онези по бул. Васил Левски? Или монтаж на „светещ елемент“ за 420 лв. бройката? Сигурно ще си помислите, че сме луди? Но както знаем, не е луд този който яде баницата, а… Оказва се, че Столичната община с нашите данъци плаща тези огромни суми на „Лог – Сиберия“ само за монтиране и демонтиране на коледната украса на София, без това да включва цената на самата украса!

Отново същите фирми за осветление прибират милиони

Същите две фирми за поддръжка на уличното осветление в София са задължени и за коледната украса. На тях Столичната община им плаща за всяко поставяне и последващо демонтиране на всеки елемент от градската коледна украса! Но както и при уличното осветление, в документацията отново срещаме същите проблеми – надути цени, многократно надхвърлящи пазарните и огромни разлики между цените за една и съща услуга, в зависимост от избраната фирма и столичния район

Възложител и тук е зам.-кметът по транспорт, Кристиан Кръстев, който от името на Столичната община е позволил на „Лог – Сиберия“ да спечели търг с цени, които са до десет пъти по-високи от прекия ѝ конкурент, както и извън всякакви разумни пазарни граници. Ето няколко фрапиращи примера:

  • Поставянето на всеки един малък елемент от украсата на стълб на височина до 2,5 метра ни струва 361 лв.
  • Монтажът на всеки метър светещ кабел по уличен стълб струва по 140 лв. (без самия светещ кабел). На метър! 
  • Поставянето на една „светеща завеса“ с дължина до 3 м – 518 лв. (без самата светеща завеса);
  • Поставянето на една „светеща завеса“ с дължина над 7 м – 854 лв. (без самата светеща завеса);
  • Монтаж на линейно осветително тяло – 310 лв. (без доставка на осв. тяло); 
  • Поставяне на осветление по фасада на сграда – 1176 лв. на час!

Колко реално ни струва всеки елемент коледна украса?

Един украсен със светещ кабел уличен стълб, каквито виждаме по ул. Московска, ул. Граф Игнатиев или около НДК ни струва 1395 лв.!

 class=

Всеки светещ елемент, поставен върху уличен стълб, ни струва между 360 и 420 лв.

 class=

За поставянето на всяка една светеща завеса, макар и дарена от фирма, отделяме по 613 или 854 лв., в зависимост от големината ѝ.

 class=

Разликите в цените – между 7 и 35 пъти!

Както и при поддръжката на уличното осветление, разликите в цените на двете фирми са фрапиращи. В 13-те района, за които „Лог – Сиберия“ е спечелила поръчката, едни и същи дейности струват между 7 и 35 ПЪТИ повече, отколкото в 11-те столични района, поверени на фирмата „Улично осветление“. 

  • Монтажът на светещ елемент от коледната украса в район Оборище струва 180 лв., а на съседната улица, в район Средец той струва „само“ 25 лв. Разликата за една и съща дейност е 7 пъти! 
  • За монтажа на всеки метър светещ кабел на „Лог – Сиберия“ плащаме по 70 лв., докато на „Улично осветление“ – 8 лв. Разликата за една и съща дейност е почти 9 пъти! 
  • За поставянето на украса по фасадата на сгради по алпийски способ плащаме невероятните 1176 лв. за всеки час работа на „Лог – Сиберия“, докато абсолютно същата дейност извършвана от „Улично осветление“ в съседен район струва 33 лв. на час. Разликата – главозамайващите 35 пъти!
 class=

Въпросът е защо зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев, в ролята си на възложител на скандалната поръчка, е допуснал подобни разлики? Едва ли може да става въпрос за недоглеждане – разликите между цените на позициите са толкова големи, че един поглед върху офертите на участниците е достатъчен да се забележи източването на публичните средства.

Сезирахме институциите за безочливата кражба

Очевидно е, че допуснатите от Столичната община цени на „Лог – Сиберия“ са нереални и многократно надвишават пазарните. Не е нормално само за поставянето на коледна украса на един уличен стълб да плащаме по 1395 лв., без това да включва закупуването на самите материали. Фактът, че подобни разлики в офертите са били одобрени от Столичната община, която е имала законово право, дадено ѝ от Закона за обществените поръчки (ЗОП) да анулира търга, е сериозна индиция за корупция. 

Затова внесохме сигнал до АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), с искане за цялостна проверка по провеждането на процедурата по избор на изпълнител и установяване на причините за огромните разлики в цените. Сигналът е изпратен и до министъра на финансите, г-н Асен Василев, който по Закона за държавната финансова инспекция има правото да сезира АДФИ и да възложи проверка. 

Сигнал е пуснат и до Прокуратурата, която също може да сезира АДФИ , за да започне проверка и ревизия, при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове. За казуса писмено по каналния ред е информиран и Председателят на Народното събрание, г-н Никола Минчев, тъй като институцията, спрямо същия Закон за държавната финансова инспекция, има право да изиска намесата на отговорните институции.

Този път оставка не стига

Съмнителната поръчка за уличното осветление в столицата е поредният скандал, който поражда обосновано съмнение, че бюджетът на софиянци се източва под погледа на най-приближените на кмета Фандъкова хора. Заместник кметовете са най-близките ѝ сътрудници и назначени лично от нея на тези позиции. Недопустимо е, след толкова много скандали и съмнителни поръчки, все да няма виновни. Затова, при толкова очебийни разлики в цените, този път просто оставката на поредният бушон, предпазващ кметицата, не стига! Този път някой трябва да понесе отговорност – първо политическа, чрез оставка, а след това и съдебна.