В навечерието на най-семейните, любими и цветни празници, София изглежда тъжна. Забързаните пешеходци и безкрайни колони от автомобили са се отправили към поредния мол, като единствено място, на което наистина може да бъде усетен коледния дух. И няма съмнение – търговските центрове полагат огромни усилия да привлекат повече хора с разнообразни и богати украси, събития, музика и хапване.

Дори коледният немски базар в градската градина не може да измие срама от крайно недостатъчната, банална и остаряла коледна украса, поставена от Столичната община – украса, която всяка година е абсолютно една и съща и е поставена на същите места. Защо никой на Московска 33 не счита създаването на празнична атмосфера за важно и необходимо остава неясно, но от тази незаинтересованост губим всички ние.

А защо коледната украса е важна?

Всеки със своите причини, но повечето хора обичат да виждат украсени градовете, в които живеят. Често времето около коледните празници е единственото, през което мнозина пазаруват с удоволствие – с чаша греяно вино в ръка, слушайки коледни песни и разхождайки се под красиви и искрящи коледни светлини. Затова не е случайно, че градските администрации по света харчат стотици милиони евро годишно за коледна украса. Най-очевидната полза от това е радостта, която се създава у живущите.

Много е просто: коледната украса и светлини правят хората щастливи. А колкото по-впечатляваща е тя, толкова по-големи са създадените радост и щастие. Сигурно някой ще си каже, че при всички други проблеми, едва ли броят и видът на няколко гирлянда е от особено значение, но нима столицата на най-нещастната нация в Европа не заслужава малко радост?

В крайна сметка коледната украса носи и редица други позитиви – в цял цвят градовете се надпреварват, за да създадат най-голямото и красиво коледно шоу, защото знаят, че това привлича вниманието, чудесна безплатна реклама е и най-важното – привлича повече туристи. Коледният дух и доброто настроение са и важни предпоставки за повече харчене и благотворителност, което води и до по-жива местна икономика.

Коледа в София – тъмна, тъжна, евтина, банална…

Градът ни никога не се е славил с хубава коледна украса. Всяка година, ако човек следи процеса по украсяване, ще остане с впечатлението, че някакви нещастни хора правят нещо насила и въобще не ги интересува крайният резултат. На малкото украсени улици и булеварди, почти изцяло в центъра на града, висят опоскани и скучни гирлянди или светлинки. Знакови сгради като Народното събрание или Общината или не са украсени, или е необходим бинокъл, за да се забележат едва мъждукащите сини светлини точно под “Съединението прави силата”. Единственото изключение правят БНБ и главният вход на президенството, но и там украсата е една и съща от много години.  

Там, където обикновено тече животът в един град – на пешеходните улици, положението е още по-тъжно. Бул. Витоша е безобразно скучно украсен, очевидно без никакво желание за нещо по-оригинално или впечатляващо. Няколко провесени, светещи гирлянди и и опаковани дървета.

Ул. Алабин и Граф Игнатиев пък са потънали в мрак и освен ако не бяха скромните коледни украси по част от магазините, човек би се зачудил дали е в центъра на една европейска, християнска столица, дни преди най-големия празник на жителите ѝ. Излишно е да бъде коментиран и така нареченият коледен базар – иначе чудесна идея, която сравнително успешно се реализира и в София, но за милион и половина жители само едно базарче дали е достатъчно? За сравнение, коледният базар в Бат, Великобритания е със 120 павилиона, въпреки едва 90-те хиляди жители…

Коледно дърво ли бе да го опишеш

Тази година специално внимание заслужава и така нареченото коледно дърво, този път поставено в парка на НДК. Едва 10 метровата елхичка е украсена с цели…. 360 лампички, според хвалбите, които не пропуснаха да изкажат много представители на Общината, включително и кметът Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Рехавата елхичка напълно подхожда на една крайно неамбициозна и мързелива администрация. В цял свят, целта на градското дърво е да бъде най-красивото, около него се оформят коледни базари и там е центърът на коледния дух и празненства – не и в София. Мястото в парка на НДК е крайно неподходящо избрано: насред зелените площи, в които не би следвало да се стъпва. И въпреки, че инициативата дървото да бъде истинско и посадено, вместо да се реже да е добра, изпълнението е далеч от задоволително. В крайна сметка нищо не пречеше дървото да бъде изкуствено, но поне малко по-впечатляващо.

Реклама тук, реклама там, реклама само на носа си нямам…

Ако има нещо, което със сигурност отличава София от всички други европейски, а и не само, столици и градове, това е фактът, че почти цялата коледна украса е спонсорирана от частни фирми. В това по принцип няма нищо лошо, но в случая със София са прекрачени доста граници на нормалността. Дори в самия център на града – на Ларгото, коледната украса е с гордо забито мобилно М на върха си.

По бул. Васил Левски ситуацията не е по-различна – банки и осигурителни фондове се борят за това кой ще сложи най-голямото и ярко светещо свое лого. Накрая се оказва, че Общината реално почти нищо не е украсила, а и очевидно не е сметнала за необходимо. Като ще позволява на частни компании да спонсорират публичната украса, поне да ги застави да се придържат в някакви граници по отношение на логата им. Както обикновено обаче, това са подробности, от които администрацията не се интересува, “Нали там нещо е украсено”, може би ще си каже тя.

img_6775

В центъра –  зле, по кварталите Коледа не съществува

Докато в центъра на София все пак може да бъде видяно нещо коледно, то в кварталите коледен дух просто липсва. Тук-таме са поставени украси по стълбовете, които преди години гледахме в центъра и нищо повече. Не са организирани никакви събития, а явно 120-хиляден Люлин и 100-хиляден Младост не могат да понесат свои мини коледни базари. На практика всеки квартал има своя център, независимо дали ще е голямо и открито пространство или малък, интимен площад. Общината можеше поне тях да украси, ако няма възможност за повече, но е повече от очевидно, че не само в центъра коледният дух и доброто настроение на софиянци не е приоритет.

Как изглежда Коледа около нас

Лесно ще бъде да сравним София с Ню Йорк, Мюнхен или Париж и да кажем, че база за сравнение няма. Но това е нормално, мащабите са различни. Трудното идва, когато започнем да сравняваме София с градовете на Балканите. Трудно, защото отново ще установим, че сме далеч назад дори в сравнение с по-малко и по-бедно Скопие. Там, чудесната им украса струва едва 190 000 евро, но явно София, въпреки бюджета си от 1,2 млрд. лева, няма сили да отдели подобна или малко по-голяма сума, за да ни направи по-щастливи и усмихнати.

Затова пък в градове като Букурещ и Белград всяка година коледната украса е по-пищна, а коледните празненства са навсякъде. В Любляна пък запалването на светлините е сред най-важните събития на годината и основна туристическа атракция. Засега ни остава да въздишаме и да се надяваме, че и ние някой ден ще настигнем поне балканските ни съседи по отношение на грижа на Общината за доброто настроение на жителите.

В крайна сметка отново стигаме до големия проблем – Столичната община напълно е абдикирала от задължението си да се грижи за хората, които живеят на територията на София. Грижа, която трябва да се изразява не само по отношение на физическото оцеляване, но и по отношение на емоционалното им състояние.

Комичната коледна украса на София е просто поредният симптом на тежката и към момента неизлечима болест, от която страда Столичната община, а именно базово неразбиране за важността на градската среда за добруването на хората. Тази болест е навсякъде около нас, подхранва се от нашите пари и благодарение на нашето безхаберие – некачествени ремонти, нередовен, мръсен и бавен градски транспорт, презастрояване, липса на добри публични пространства, липса на пешеходни зони, силно замърсяване на въздуха.

Всичко това е лечимо, но трябва да поискаме лечението, а това не става с успокоение ала “по-добре е от преди”. София има нужда от революция, а не от бавна еволюция, защото закъснението, което следва да наваксаме е твърде голямо. Хубавото е, че нещата наистина зависят от нас.

Пожелаваме ви прекрасни и щастливи семейни празници и нека пършивата коледна украса на София не ви разваля доброто настроение. А за 2017 година се мотивирайте да бъдете още по-активни и изискващи граждани. Така, заедно ще спасим София.