#СподелиКамбаните – един проект на Спаси София

Проект - 15/10/2017

#СподелиКамбаните – един проект на Спаси София

 width=

В края на миналата година разказахме за историята и настоящето на позабравения парк Камбаните, разположен до Младост в полите на Витоша. Успяхме и да заснемем с дрон видео на паметника с цел популяризирането му, като само за няколко седмици то достигна до 725 хиляди души и беше споделено над 8 хиляди пъти във фейсбук.

Именно това беше началото на инициативата ни за популяризиране и облагородяване на парка Камбаните и монумента дал името му. Следващата стъпка бе да намерим финансиране за допълнителни дейности, чрез които поетапно да бъде обновена градската среда там. Благодарение на Програма Европа 2017 на Столичната община, която отпуска средства на неправителствени организации за различни проекти, успяхме да осигурим необходимото, с което се роди “#СподелиКамбаните – проект за облагородяване и социализация на монумента Камбаните и околното парково пространство”, изпълняван в партньорство с Район Панчарево (на чиято територия се намират Камбаните), Италианския лицей (стопанин на монумента) и Чешкия културен център (партньор по проекта).

 width= width=

Какво включва проектът?

#СподелиКамбаните включва 9 дейности със срок на изпълнение между 15 юли и 15 ноември:

  • орто-фото и геодезическо заснемане на монумента и околното пространство, тъй като такова липсва в архивите на Направление “Архитектура и градоустройство” на СО
  • почистване на бетонните постаменти с пясъкоструйка;
  • поставянето на осветление на високия монумент;
  • обновяване на кошчетата за отпадъци;
  • обновяване на знамената;
  • създаването на табела с туристическа информация;
  • организирането на Камбаните тур (безплатен тур с информация за историята и значението на монумента);
  • провеждането на дискусия за Камбаните;
  • създаване на пътна карта за бъдещето на комплекса и как би могъл да бъде интегриран в съвременната градска тъкан и живота в столицата.

Първа дейност: Орто-фото заснемане

Тъй като в архивите на Направление “Архитектура и градоустройство” на СО липсва каквото и да е професионално заснемане на Камбаните, въпреки че комплексът е паметник на културата, се наложи такова да бъде извършено. Благодарение на направеното орто-фото и геодезическо заснемане, изготвянето на всякакви бъдещи проекти, свързани с монумента, вече са възможни. Бихме искали да благодарим на арх. Милена Каменова и нейния екип за съдействието при изпълнението на тази дейност.

 width=

Геодезическото заснемане на Камбаните

Втора дейност: Почистване на бетонните постаменти на камбаните

Един от основните мотиви този проект да се осъществи е желанието ни да компенсираме десетилетията на недостатъчна поддръжка, които несъмнено са оставили своя отпечатък върху паметника. Затова и почистването на бетонните постаменти на камбаните е ключова дейност от проекта. Избраната и съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство технология е почистване с пясъкоструйка, с което оригиналният вид на бетона се връща. Резултатите от изпълнението на тази дейност можете да разгледате в галерията:

Трета дейност: Поставяне на осветление

Предвид, че паркът се намира над Околовръстния път и немалко хора дори не знаят за неговото съществуване, за нас беше важно неговото присъствие да се забелязва не само през деня, но и през нощта. Затова заедно с Италианския лицей беше постигната уговорка за първи път на паметника да бъде поставено декоративно осветление. По подобен начин наскоро беше осветен и паметникът „Бранителите на Стара Загора“ в едноименния град – монумент, чийто скулптор е авторът на Камбаните – Крум Дамянов.

 width=

Известният още като Самарското знаме мемориал в Стара Загора отскоро е осветен и през нощта.

 width=

Новото осветление на Камбаните

Четвърта дейност: Обновяване на знамената

В момента на Камбаните има три пилона с две малки знамена – българското и европейското. С реализацията на проекта ще бъдат сложени нови, по-големи знамена. 

 width=

Трите пилона и знамената

Пета дейност: Обновяване на кошчетата за отпадъци

В момента в парка има 13 кошчета за отпадъци, включително и наскоро поставени. Те обаче са в лошо състояние, от материал и с цветове, неподхождащи на архитектурната стилистика на парка. Като пета дейност от проекта са предвидени нови и по-здрави кошчета за отпадъци. 

 width=

Състоянието на кошчетата в момента

Шеста дейност: Поставяне на информационна табела

За съжаление в момента никъде няма поставена табела с туристическа информация за паметника и неговата история. Затова и шеста дейност от нашия проект предвижда изработването и поставянето именно на такава табела, която да съдържа основни данни и кратка история на монумента.

 width=

Примерна табела от парк

Седма дейност: Организиране на Камбаните тур

Освен чисто физическото освежаване на паметника, в проекта са предвидени и дейности за неговото популяризиране. Организирането на Камбаните тур ще се проведе в три уикенда през октомври и ноември, като всеки присъстващ ще има възможност да чуе интересна информация за историята на паметника и провежданите там детски асамблеи. Очаквайте съвсем скоро информация, като ще се радваме да ви видим, за да се разходим заедно из парка.

Осма дейност: Провеждане на дискусия за Камбаните

В какво състояние се намира в момента този паметник на културата? Какви дейности трябва да се предприемат на следващ етап, за да се подобри състоянието му? Защо е толкова популярна пикник дестинация през лятото? Би ли могъл монументът да бъде популяризиран не само сред софиянци, но и сред гостите на града? Това са само част от въпросите, които обсъждахме по време на дискусията, проведена на десети октомври в Чешкия културен център. Благодарим на всички панелисти, както и на присъстващите. Повече информация и записки можете да намерите на следния линк:

Записки от събитието

Девета дейност: Пътна карта за бъдещето на Камбаните

Последната и обобщаваща дейност е свързана със съставянето на документ, който да опише всичко свършено до този момент, както и бъдещи действия и възможности за монумента Камбаните. 

#СподелиКамбаните е проект, който включва немалко и различни по вид дейности, но те остават само малка част от необходимите подобрения, които трябва да се извършат – съществуващото езеро не работи, липсва водоснабдяване, алейното осветление трябва да бъде изцяло преправено, нужни са нови беседки и пейки, повече охранителни камери, обновяване на самите камбани и др. През 2019г. пък се навършват 40 години от откриването на паметника и провеждането на първата детска асамблея „Знаме на мира“, което би било добър повод за организирането на културни събития в духа на ценностите на монумента – събирането на деца от цял свят в името на мира и изкуството.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.