Нови трамваи скоро ще возят пътниците по линиите 20 и 22 в столицата. Столичната община обяви търг на стойност почти 100 млн. лв. за 18 трамваи. Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците – климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони. Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт – програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови превозни средства. Целта е да осигурим удобна и модерна алтернатива за нашите съграждани и да мотивираме повече от тях да пътуват с градския транспорт.

С тези 18 чисто нови трамвая жителите на големи квартали като Дружба, Гео Милев, Подуяне, Красна поляна ще имат бърза и удобна връзка с центъра.

Борис Бонев, лидер на Спаси София 

Припомняме, че това са първите нови трамваи, които се купуват за тези линии след 1989 г., когато в столицата започват да се движат мотриси с нормално междурелсие. Удобствата за пътниците са ключови за привличането на нови пътници, а липсата на климатици се усеща особено сериозно по време на горещите вълни през лятото. Затова модерните трамваи са ключови не само за пътниците, но преди всичко за водачите, за които те са работното място. 

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че в скоро време предстои да бъдат закупени още нови трамваи, тролейбуси и автобуси. Голямата задача за този мандат е и обновяването на пътната инфраструктура. Следващата седмица започва разширението на ул. Опълченска, която ще бъде разширена до 6 ленти, а работим и по други важни артерии – булевардите Кн. Мария Луиза и Джеймс Баучер. Там освен пътната, напълно ще бъде ремонтирана и инфраструктурата за трамваите.

Транспортът и лесното придвижване на всички участници в движението са основен приоритет и във всеки наш проект ще видите, че мислим за всички софиянци. Доволен съм, че за четири месеца направихме няколко големи крачки напред.

Илиян Павлов, зам.-кмет транспорт и градска мобилност

Работата по програмата за развитие на градския транспорт започна още в началото на мандата. Ежеседмично работим с кмета г-н Терзиев по изпълнение на общата ни програма и цели. Независимо от атаките и опитите за саботаж от страна на политическите ни опоненти, сме убедени, че софиянци все по-често ще виждат и оценяват нашите усилия.

Съвсем скоро ще обявим не само нови проекти и още превозни средства, но и програмата за строителство на етажни паркинги в кварталите, с което значително ще облекчим паркирането и ще подобрим градската среда.

Андрей Зографски, зам.-председател на транспортната комисия на СОС