500 нови превозни средства за градския транспорт се предвижда да се закупят с рекордна инвестиция от над 1 млрд. лв. 

Планира се закупуването на 150 нови трамвая и 280 автобуса. Всички те ще бъдат с нисък под, климатик, удобни салон и най-висок екологичен стандарт.


„Нашата цел е градският транспорт на София да се превърне в най-удобния начин за придвижване и истинска алтернатива. Затова правим тази огромна инвестиция, като в следващите години планираме да закупим над 500 нови превозни средства. С тази програма правим решителна крачка напред и предлагаме пълно обновяване на трамваите, автобусите и тролейбусите.“

Васил Терзиев, кмет на Столична община

Програмата предвижда закупуване на 110 чисто нови трамвая и модернизация на още 40, както и 75 нови тролейбуса и 280 автобуса. С това ще се подменят всички превозни средства в София с модерни, комфортни и икономични, така че, от една страна, гражданите да почувстват осезаемо подобрение, а от друга, да се намалят разходите за поддръжка на сегашния остарял подвижен състав. 

„Днес значителна част от трамваите са над 30-годишни, което ги прави неудобни и недостъпни за пътниците и скъпи и неефективни за поддръжка. Затова трамваите са основният фокус в следващите години.“

Андрей Зографски, общински съветник от Спаси София

Започваме ударно, като през 2024 г. планираме да обявим поръчки за над 120 нови превозни средства – 18 трамвая, 35 тролейбуса и 70 автобуса. Новите трамваи ще бъдат за линии 20 и 22, така че да осигурим модерни превозни средства с нисък под и климатик за жителите на източните квартали като Подуяне, Слатина и Дружба. От друга страна, автобусите ще ни позволят да върнем градския транспорт изцяло в общински ръце, с което ще прекратим сегашния неизгоден концесионен договор и ще намалим разходите за общината.

Рекордната инвестиция предвижда не само подновяване на сегашните превозни средства, но и тяхното увеличаване с оглед на планираните разширения на трамвайната и тролейбусната мрежа. Скоростният трамвай по ул. Тодор Каблешков до Дървеница остава основен приоритет, а новите тролейбуси ще бъдат от ново поколение – зареждането им ще става от контактната мрежа по време на движение. Машините ще бъдат оборудвани с възможност за автономен ход до 15 км, което ще позволи линии като 310 или 604 да се обслужват от тези хибридни тролейбуси.

За финансирането на програмата Столичната община ще разчита на няколко източника – собствено финансиране от бюджета на града, европейски програми, заемно финансиране от големите инвестиционни банки, както и други финансови инструменти на ЕС. 

„Инвестицията е огромна с хоризонт до 2030 г. Започнали сме разговори с държавата и управляващите органи на програмите на ЕС, защото е важно още тази година да бъдат стартирани процедурите. Сигурен съм, че ще получим подкрепа от различните институции, както получихме подкрепа и от останалите общински съветници от различни партии в СОС. Работим усилено, за да може гражданите да получат качествен, модерен и удобен градски транспорт.“

Иван Василев, зам.-кмет по финанси


Комфортът на софиянци е наш приоритет и с тази огромна инвестиция София тръгва напред с нова скорост. Строителството на метрото продължава с ударни темпове, но започваме да модернизираме и развиваме и наземния градски транспорт, който през годините беше неглижиран и недофинансиран. Градският транспорт е кръвоносната система на София и след пакета реформи, по които работим, ще има съществено подобрение и ще става все по-предпочитан начин за придвижване в нашия град.