Вместо за музей, трамвайно депо се дава на частник

Проект - 04/04/2017

Вместо за музей, трамвайно депо се дава на частник

Не е безпочвена реторика, когато като казваме, че общинарите не разбират градския транспорт. През годините са доказали, че не знаят как да планират маршрутите, че не осъзнават, че прехваления нов подвижен състав, който закупуваме не е разумна инвестиция, ако се движи бавно и нередовно, че не се притесняват от кошмарното състояние на транспортната инфраструктура.

Но ако трябва да добавим още едно доказателство за липсата на уважение към историята, традициите и паметта на градския транспорт, това трябва да е липсата на Музей на градския транспорт. Такива има в Атина, Лондон, Дрезден, Мюнхен, Прага, Будапеща, Познан, Варшава, Виена и къде ли още не. И въпреки, че София е била обслужвана от различни модели подвижен състав и имала собствено производство на трамваи, никой на Московска №33 не иска да направи нещо за тази богата история.

 width=

Транспортният музей в Прага също е разположен в старо трамвайно депо.
Източник: Praha.eu

Вчера нашият екип се сдоби с доклад, който днес тръгва по комисиите в СОС, предлагащ първото трамвайно депо в София – това на ул. Клокотница, да се отдаде под наем на желаещ инвеститор за срок от 10 години, който да го ремонтира за своя сметка и превърне в кино студио, като само 10% от общата му площ да се запази за музейни изложби на тема градски транспорт. Вносители са общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Малина Едрева, Екатерина Йорданова и Зафир Зарков.

Документът противоречи на всички щедро раздавани заявки за прозрачно и открито управление и по никакъв начин не показва, че е написан с интересът на софиянци предвид. Това непрекъснато отмятане от поети ангажименти не е поведение на съвестни общински служители и представители на гражданите на София, а напротив – докладът е написан тайно и ако не бяхме получили случайно негово копие, щеше да бъде разгледан и гласуван от комисиите в СОС без никаква публичност и възможност неправителствения сектор и гражданите да се произнесат. Тогава пак щеше да ни се каже: “Вече е късно”.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208229034874690&set=a.1700815011346.2079154.1567076706&type=3&theater/“ width=“550″/]

Миналата година нашите приятели от Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” защитиха и проведоха проект по Програма “Европа” – “Зелените трамваи търсят своя дом”. Той е финансиран от самата Столична община и цели да разработи концепция за депото на ул. Клокотница като Музей на градския транспорт на София, да изследва възможностите за възстановяването на историческите трамваи и да разработи тематични маршрути за движението им. Крайният резултат от този проект не просто не е взет предвид от внеслите доклада съветници, но и го обричат на неизпълнимост. За разлика от “щедрите” 10%, отпуснати от вносителите на доклада,  проекта на “Градски транспорт и инфраструктура” предвижда повече от 50% от общата площ да е посветена на транспортните изложби.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/bgtransport.org/posts/1024009654397140/“ width=“550″/]

Общинарите не са си направили дори труда да споменат, че за депо Клокотница е разработван проект за Музей на градския транспорт, нито и са се опитали да отговорят на въпроса къде по-точно предлагат да се съхраняват близо 25те музейни превозни средства. Други важни липсващи части в предложението са икономическа обосновка: защо изобщо предлагат депото да се отдаде под наем, защо функцията на депото трябва да се променя и др.

 width=

Предложението за трансформиране на депо Клокотница в Музей за градския транспорт. Можете да го видите в подробности тук.

Най-притеснително е, че сред вносителите на доклада е г-жа Малина Едрева, която е присъствала на множество срещи между изпълнителите на проекта “Зелените трамваи търсят своя дом” и представители на Столичната община. На тези срещи, г-жа Едрева, която освен председател на политическата група на ГЕРБ в общинския съвет е и председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, е поемала конкретни ангажименти, които сега потъпква с участието си в този доклад.

Толкова ли обещанията за “шефа” на мнозинството в СОС не значат нищо? Толкова ли историческата памет на града ни е чужда тема за г-жа Едрева и нейните колеги? Е, за г-жа Йорданова – председателката на транспортната комисия знаем, че не се вълнува от историята… А къде е зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев? Неговата позиция, неговото становище? Нима по толкова важен казус, той ще остане безгласна нотка, при положение, че преди години се е изказвал толкова положително за идеята?

 width=

Мнение на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев за трамвайното депо във форума gtsofia.info

Пълният текст на позицията ни, изпратена до Министерство на културата, омбудсманите на София и Република България, вносителите на доклада, кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт можете да намерите тук:

[ddownload id=“2419″ text=“Становище на Спаси София и ГТИ относно депо Клокотница“]

Какви са нашите искания?

Исканията ни са ясни: веднага да се оттегли този доклад и да се спази обещанието за провеждане на публична процедура за обществено обсъждане и събиране на становища относно обществените нагласи за възможните функции на трамвайно депо Клокотница след трансформирането му в културен център с Музей на градския транспорт на София с поне 50% музейна част, така както беше подкрепено от участниците на кръглите маси, представляващи научните среди, бизнеса и гражданите.

Недопустимо е София да се управлява така: на тъмно, ако мине номера, да се надцакаме. Този маниер на безсрамно погазване на прозрачността и прескачане на гражданите като фактор ни нанесе вече достатъчно щети. Спаси София и Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” няма да позволят това да се случи пак.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.