Столицата ни е дом не само на хората, но и на нашите любимци, както и на дивите обитатели на парковете. Отговорното отношение към домашните питомци е ключово за решаването на проблема с бездомните животни, който продължава да тормози гражданите.

Мотивирането на отговорно отношение към домашните любимци е изключително важно за предотвратяване на свръхпопулациите на уличните животни. За огромно съжаление всяко улично животно или неговите предшественици са били преди това домашни. Вярваме, че справянето с проблема с уличните животни започва с по-добра грижа за домашните.

Малко известно е на повечето стопани, че и в момента домашните кучета подлежат на задължителна регистрация. Подобен регистър за домашните котки обаче напълно липсва. Затова на първо място предлагаме регистрация на домашните любимци, с информация за собственика, като по този начин при изоставяне или нехуманно отношение ще може да бъде потърсена отговорност. Неподдържайки актуална информация, Столична община доброволно се отказва от събиране на приходи от дължими такси. 

С цел търсене на отговорност и от гражданите, приоритет за нас ще е да възродим зоополицията в София, като неин представител ще има във всяко районно управление. 

В момента на сигнали за инциденти с животни се отзовава Столичен инспекторат, тъй като създаването на зоополиция през 2018 г. беше поредният начин за усвояване на средства, а действаща такава до ден днешен няма. В тази връзка ще въведем и строги ограничения за нелегалното продаване на животни – на пазари и по интернет.

Гражданите на София не трябва са безучастни. Едно от задължителните подобрения е въвеждането на интензивни информационни активности. В тази връзка планираме да организираме разяснителни кампании от една страна за ветеринарните лекари, които следва да насърчават собствениците към кастрация на домашния им любимец, но и към самите собственици, за да се запознаят с ползите за животното от кастрацията.