Изминаха повече от 15 години, откакто Синя и Зелена зона бяха въведени с аргумента, че събраните приходи ще бъдат инвестирани в строителство на нови подземни паркинги и гаражи. За този период обаче не бяха построени никакви обществени паркинги нито в центъра, нито в кварталите. За същия период градове, разполагащи с много по-малък ресурс, като Бургас, Пловдив и Стара Загора, успяха значително да подобрят паркирането и да превърнат кварталите си в подредени пространства за живот.

Местата в зоните за платено паркиране вече са над 33 000, а приходите, които ЦГМ събира от тях всяка година, надхвърлят колосалните 30 млн. лв. В сметката обаче се губи резултатът – въпреки обещанията, че средствата от зоните ще се инвестират в строеж на паркинги, това не се случи. Никой не мисли за нуждите на живущите, особено в кварталите, където хората не разполагат с достатъчно места. Строежът на паркинги е заложен в редица стратегически документи, които Столична община сама е приела. Въпреки това София вече изостава с години от тези свои цели. 

Решени сме да въведем принципа, че приходите от паркиране ще отиват за решаване на проблема. Нашите анализи сочат, че с инвестирането на около 25 млн. лв. годишно могат да се строят поне 5 монтажни паркинга в кварталите всяка година. 

Финансирането ще дойде от сериозна реформа на зоните за платено паркиране. С преосмисляне и мерки за електронен контрол ще спестим милиони левове и ще осигурим допълнителни приходи, които ще насочим само към строителството на нови паркинги.

Наше предложение за монтажен паркинг в ж.к. Люлин VII

Монтажните паркинги ще бъдат с преференциален достъп за живущите и почасово платено паркиране за останалите посетители. Така ще се генерират средства за поддръжка на новите съоръжения, както и за подобряване на освободените от коли междублокови пространства и зелени площи.

Освен увеличаването на капацитета за паркиране, с изграждането на монтажни паркинги се освобождават окупираните от коли пространства. Това ще даде възможност за тяхното преосмисляне и обновяване – нови равни тротоари, повече детски площадки и спортни игрища, зелени площи и места за разходка. По този начин гражданите ще усетят осезаемо подобрение в градската среда около техните домове, а губенето на време в търсене на свободни места, както и замърсяването на въздуха с прахови частици ще бъдат значително намалени.