През изминалия уикенд нашият екип посети Белград – столицата на съседна нам държава, която до преди 15 години беше бомбардирана и изолирана под тежки международни санкции. София и Белград са сходни по много параметри – двата града са с приблизително еднакво население и бюджети, столици на малки и бедни държави.

Приликите обаче, свършват до тук. Белград е най-големият европейски град без метро, и това създава проблеми – задръстванията са сериозни, а мостовете над река Сава едвам смогват да поемат трафика. Същевременно Белград не може да разчита на безвъзмездните европейски фондове и управниците му са принудени да финансират всички големи проекти чрез собствени средства или заеми. Въпреки това, Белград изглежда като далеч по-уреден, човечен и европейски град. Една от най-драстичните разлики определено е това как е уредено паркирането в центъра и кварталите.

Паркингите в Белград – уредени и модерни

За разлика от София, където ЦГМ повече от десет години не успя да построи нито един обществен гараж или паркинг, в Белград само в центъра разполагат с 8 многоетажни гаража и 15 паркинга. Общият капацитет само на местата разположени извън улиците в центъра е над 7000, от които 2800 в етажните гаражи. Важно е да се подчертае и че платеното паркиране в Белград е ограничено само до широкия център и не навлиза в жилищните квартали.

Ценовата политика също се различава от тази в българската столица. Въпреки, че в центъра на Белград има огромен брой жилищни сгради, паркирането е драстично по-скъпо, сравнено със София. Абонаментът важи само за един от гаражите и месечното преференциално ползване от страна на живущите струва над 100 лева. Цената за месечен абонамент за приходящи е над 250 лв.

В Белград явно се осъзнава, че притежаването и използването на кола в историческия градски център е лукс, а не конституционно гарантирано право. При наличието на уредени етажни гаражи за паркиране в центъра на София, Столичната община може да постъпи по сходен начин, особено като вземем предвид факта, че през 2019 г. в центъра на София ще бъдат разположени общо 7 метростанции, осигуряващи бързи връзки с повечето райони на столицата. Но това е тема на един друг разговор. Нека да видим как изглежда и функционира най-големият публичен паркинг в центъра на Белград – гараж Обеличев венац.

Как изглежда един модерен гараж?

 width=

 

Многоетажният паркинг “Обеличев венац” се намира в сърцето на сръбската столица. Той е достъпен за автомобили само през една единствена, при това сляпа улица, докато всички останали изходи водят директно към пешеходната зона на града. Общо 804 места са разположени на осем етажа, но заради особеностите на конструкцията има и междинни етажи, с което общият брой достига 15. След ремонт и модернизация на гаража през 2017 г., от околните улици са премахнати общо 115 места за паркиране. За да се компенсира това, на последните три етажа са разположени общо 207 места за живущите в района. По този начин е намерен баланс между живущи и приходящи, като целта е премахването на колите от улиците и обособяването на нови свързани пешеходни пространства.

Историята на Обеличев венац започва преди повече от 50 години, като развитието е впечатляващо, като то може да бъде проследено включително и на табели, разположени в самия обект.

 width=

Днес, фасадата на сградата е изпълнена в модерен, но консервативен и ненатрапчив стил, така че да не доминира в пространството. Вечерно време грейва в различни цветове, създавайки усещане за приветлива градска среда.

Първият в Европа “умен” гараж

Забележително е и желанието на властите в Белград да превърнат Обеличев венац в първият в Европа “умен” паркинг ( т.н. Parksmart). Освен с 40 места за паркиране на велосипеди, както и станция за наем на велосипеди с допълнителни 20 стоянки, сградата разполага и с шест места за зареждане на електромобили. По целия покрив са поставени соларни панели, а осветлението работи на сензори и автоматично се приглушава, когато няма ползватели на съответното ниво. Това води до 75% понижение в използването на електроенергия. Гаражът разполага и с места за разделно събиране на отпадъци, а на всички изходи са поставени огромни и ясни табели за връзките със спирките на градския транспорт в района, с което се стимулира използването му. Иновациите, вниманието към детайла и комфорта на сградата носят на Белград приза “първия Parksmart гараж в Европа”. Комбинацията на всички тези мерки дава чувство на подреденост, ефективност и мисъл за комфорта на всички ползватели.

А в София кога? – След изборите, може би…

Вече показахме какво (не) се случва с парите, които ЦГМ повече от десет години взима от Синя и Зелена зона. Приходите на дружество от тази дейност вече надхвърлят 50 млн. лв. годишно – внушителна сума, напълно достатъчна за изграждането на няколко такива гаража всяка година! Само че в българската столица не е построен нито един публичен многоетажен паркинг и вероятно сме единствения европейски град, който не разполага с подобна инфраструктура. Като резултат улиците в историческия градски център продължават да са окупирани от коли, местата за паркиране са крайно недостатъчни, а пешеходците се движат по тесни и разпадащи се тротоари, лавирайки между гора от знаци и колчета.

За съжаление, ръководството както на ЦГМ, така и на Столична община е изцяло неспособно да планира и изгражда подобни проекти, въпреки острата нужда от тях. Дали причината е неспиращите кражби на обществени пари и/или стряскащата некомпетентност няма как да знаем, но последствията от подобен тип вредно управление усеща всеки един от нас и то всеки ден. След видяното в Белград нямаме никакво съмнение, че София се нуждае от спешно спасяване. Щом и след 11 години усвояване на пари от ЕС, все още не можем да достигнем поне уредеността на градове като Белград, то софиянци трябва много сериозно да се замислим какви хора ни управляват. Ако не друго, тази кратка визита накара екипът ни да бъде далеч по-решителен, назовавайки виновните за тъжното състояние на нашия град. А тези виновни трябва час по-скоро да бъдат отстранени от управлението на София. Едва тогава, освободени от калинки и хора, които не обичат столицата ни, ще можем да вървим напред и с гордост да се сравняваме с най-добрите. София не е Фандъкова!