Ние искаме София да бъде удобна за всички – независимо дали сме млади или по-възрастни, или в коя част на града живеем. Младите имат най-много свободно време и обикновено социалният живот заема централно място в ежедневието им. София е мястото, което може да предложи много, но и има доста да наваксва. Ето как ще направим София по-яка:

1. Градският транспорт ще е “cool” 

Младите хора по света все повече избират градския транспорт, отколкото колите

Уредените държави са онези, в които богатите ползват градски транспорт, а не тези, в които бедните имат коли. Когато пътуваш с автобус, трамвай или тролей, можеш да използваш времето за четене, слушане на музика или почивка. Не се налага да се напрягаш в задръстванията и да търсиш място за паркиране. За да стимулираме ползването на градския транспорт, по предложение на Спаси София вече съществува годишна карта за всички младежи до 26 г. на цена от 250 лв. (0.68 лв./ден), както и за ученици и студенти за 200 лв. (0.55 лв./ден). 

Нощният транспорт също беше създаден по наша инициатива. След изборите ще го надградим като въведем нова линия до летището, както и да намалим интервала на движение на 30 мин. Ще създадем и интегрирано приложение, което да обединява различни функционалности – график на движение, паркиране, наем на велосипеди и споделени превозни средства. 

2. Безплатни спортни игрища в кварталите

Искаме да осигурим места за спорт, които да са достъпни за млади и стари

Може би сте спортували в училище? Може би и сега спортувате в близкия фитнес? Или пък нямате възможност, тъй като картата е скъпа? Ние ще създадем възможност за безплатен спорт на открито в кварталите и то не само за фитнес на открито, но и за колективни спортове като футбол, баскетбол, хандбал, федербал и тенис. Ще обособим терени за атрактивни съвременни спортове като байк, скейт и ролери. Искаме да подсигурим обособени алеи, където най-малките да се учат да карат велосипед, скейтборд и ролери. Проектирането и изграждането на тези паркове ще бъде консултирано със специалисти в областта от съответните общности като Велоеволюция, Велораптор, София Skate City и други.

3. „Дигитална“ администрация на един клик от теб

Всички общински услуги - на един клик разстояние

Общината ни все така живее в миналото, но ние ще променим това с бърза дигитализация на процесите и услугите. Искаме да централизираме дигиталните услуги на общината в единен портал, в който гражданите да се възползват от всички услуги на Столична община. Порталът ще има и мобилно приложение, което да бъде отправна точка към всички цифрови услуги. Планираме да обединим и множество общински услуги в една е-карта. Качване в градския транспорт, вземане на книга от градската библиотека, влизане в кварталния или буферен паркинг, ползване на каквато и да е услуга на общинско гише, плащане на данъци… Всичко това на една карта, която да се зарежда индивидуално спрямо употребяваните услуги.

4. Витоша за отдих и туризъм

Достъпна Витоша с опазена природа

Карате ли ски, сноуборд или просто обичате да се разхождате в планината? Лесният достъп до Витоша с обществен транспорт е сред нашите приоритети. Поетапно ще възстановим лифтовете Драгалевски и Княжевски, които вече от години са само в спомените на софиянци. 

С цел да предоставим алтернатива на колите, предлагаме реорганизация и подобрение на автобусите, свързващи града с планината: удължаване на автобус 66, възстановяване на 122 от Хладилника до Симеоновския лифт, довозващ автобус 63 от Златните мостове и възстановяване на автобус 62 с нов маршрут – от НДК до Копитото. 

За да ограничим колите в планината, ще изградим паркинги с ограничен капацитет в подножието и ще включим територията на природен парк Витоша в системата за платено паркиране с такса за вход с автомобил. 

5. Оживена София с културни събития за младите

Културата в един град - денонощна, разнообразна, вълнуваща

Културният живот е белегът за космополитния град и начин за младите да го опознаят и взаимодействат с него. И тъй като София изостава по този показател не само от европейските градове, но дори и от някои български (като Пловдив), ще развием места за култура и разнообразим събитията. Много изоставени и разпадащи се сгради, биха били прекрасна среда за творци, стига да бъдат трансформирани. 

Ще обновим площадите и ще ги превърнем в отворени градски пространства, които да домакинстват прояви на артисти. В старите индустриални сгради, далеч от жилищните зони, ще обособим места за забавление с удължено работно време на отворени сцени и заведения. Промотирането и създаването на условия за провеждането на фестивали и събития през цялата година също ще засили връзката на младите с града и ще обогати културния живот в София.