Идеен проект за паркинг и междублоково пространство в ж.к. Люлин VII

Проект - 25/04/2023

Категория: Паркиране

Прикачени файлове:

Идеен проект за паркинг и междублоково пространство в ж.к. Люлин VII
Проблемите, които адресираме:
  • Съществуващият паркинг се ползва като буферен от ползващите МС Западен парк
  • В квартала има сериозен недостиг на паркоместа
  • Междублоковото пространство е занемарено и не предоставя адекватна среда за отдих

Каква е ситуацията сега?

В момента междублоковото пространство между блокове 734 и 735/702 в Люлин 7 е частично асфалтирано, като тази част се използва като паркинг от живущите в района. Паркирането е хаотично, а пространството не се използва оптимално.  

Същевременно частта, в която няма паркирани коли, пустее без да може да бъде използвана от жителите по никакъв начин. Освен не особено функционално, пространството изглежда занемарено и не особено привлекателно.

Пространството сега е доминирано от паеркинг площадка и неизползваема тревна площ.

Какво предлагаме?

Изграждане на многоетажен полу-монтажен паркинг на 6 нива, който ще има капацитет от 300 паркоместа. Това надхвърля неколкократно настоящия капацитет на мястото. Същевременно, паркингът ще заема по-малко площ от настоящото асфалтирано пространство, като освободи част от нея за нова зеленина и пешеходни алеи откъм бл. 734.

В зависимост от избрания вариант паркингът може да бъде:  

Подземен – Четири от шестте нива са подземни, като откъм бл. 734 ще са на ниво терен. Пълният капацитет на паркинга е под земята. Този вариант ще е по-скъп за строителство и поддръжка, но няма да създава визуални бариери в пространството. 

Надземен – Едно от шестте нива ще е подземно, другите ще са на лека конструкция с обща височина от около 4 метра откъм бл. 734. Този вариант е по-евтин за изграждане и поддръжка, но създава, макар и не толкова големи, визуални бариери в пространството.

В останалото пространство предлагаме създаването на места за игра, социализация и отдих на живущите: 2 детски площадки за деца на различни възрасти – една за по-малки и една за тийнейджъри, кучешка градинка, както и зони за разходка и отмора.  В допълнение, предлагаме да бъде изградена широка алея, която да улесни достъпа до метростанция Западен парк.

Искаме да обсъдим идеята с местната общност, като функциите на междужлоковото пространство да бъдат посочени именно от нея, за удовлетвори потребностите.

Как ще се финансира?

Теренът е изцяло общинска собственост, а самият паркинг може да бъде изграден с приходите от зоните за паркиране. Припомняме, че Синята и Зелена зони бяха създадени и за да финансират изграждането на кварталната паркинг инфраструктура. С правилно управление, приходите от зоните могат да финансират изграждат на няколко подобни паркинга в града всяка година.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.