Подобряването на градския транспорт и привличането на повече хора, които да пътуват с него остават наши водещи цели. Не спираме да акцентираме върху множеството ползи от това, само малка част от които са елиминиране на задръстванията, по-чистият въздух за софиянци, повече място за пешеходците и истински зелени зони, а не паркирали в калта коли. Това обаче не става единствено чрез закупуването на нови автобуси или трамваи. Необходими са редица системни мерки, които да приоритизират градския транспорт, за да стане той истински удобен, а пътуването с него да бъде бързо и надеждено. 

Нашите предложения включват нова организация на движението по ключови артерии и кръстовища, като с това искаме да приложим в София успешните и доказалите се практики от редица европейски столици. 

С тяхна помощ градският транспорт ще стане значително по-бърз и редовен, а гражданите ще виждат реалната полза от тях всеки ден.

Бус лентите вече са се доказали като най-ефективния начин да се приоритизира градския транспорт. Те осигуряват бързо придвижване на автобусите и тролеите без чакане в задръстванията и без трупане на закъснения в най-натоварените часове, а градският транспорт става по-ефективен. Затова имаме подробно разработен план за обособяване на нови бус ленти в София, както и за по-добрата поддръжка, оптимизация и свързване на съществуващите бус ленти.

Приоритетно ще започнем от липсващите връзки по протежението на Първи градски ринг и доказано най-натоварените трасета за градския транспорт като бул. Александър Малинов и ул. Стоян Михайловски.

По този начин бус лентите, даващи абсолютен приоритет на автобусите и тролейбусите в града ни, ще достигнат дължина от 30 км и ще осигурят стотици часове спестено време от чакане в задръстванията.

Автономните трамвайни трасета позволяват бързо придвижване на трамваите без необходимост от изчакване на други превозни средства и без риск от конфликт с автомобили. Именно подобни скоростни трамвайни коридори могат да осигурят удобна връзка на кварталите с центъра и периферията му само за минути. Ще работим за обновяването на сега съществуващите автономни трасета, за да не допускаме трамваите да се движат бавно дори там, където няма друг трафик, който да ги забавя. Успоредно с това ще предприемем решителни действия по изграждането на предвидените по ОУП на София трамвайни трасета, които да ускорят допълнително този вид градски транспорт, а също така и да осигурят така липсващите връзки между кварталите.

Споделените трамвайни и автобусни трасета – тяхна основна цел е да направят градския транспорт независим от трафика. По този начин значително се увеличава скоростта на движение, тъй като не се влияе от задръстванията. Обединяването на досега разделените и отдалечени автобусни и трамвайни спирки улеснява прекачванията и поощрява използването на градския транспорт. Нещо повече, новите перони значително подобряват безопасността на пътуващите, тъй като не се налага качващите се и слизащите от трамвая да пресичат по няколко ленти по средата на пътното платно. Не на последно място, премахването на градския транспорт от автомобилните ленти осигурява постоянно движение на колите, даже в ситуация на спряло превозно средство в зоната на спирките.

Умните светофари, както сме свикнали да наричаме системата за регулиране на трафика по кръстовища, са ключов елемент, с който да се осигури предимство на градския транспорт, а от там по-бързо пътуване и по-редовни линии. С правилните настройки, този тип системи могат да осигурят зелени коридори на експресните автобусни линии или да дадат предимство на трамвая при пресичане на обособено трамвайно трасе с автомобилен път.  А вие замислихте ли се колко време чакате на светофари, докато пътувате с наземния градски транспорт?