Вярваме, че една от основните ни цели – да накараме повече софиянци да използват градския транспорт, е безспорно истински важна за града ни. Повече хора в автобуси, трамваи или метро означава по-чист въздух, по-малко шум и стрес и край на висенето в задръствания. В много квартали обаче градският транспорт е силно недостатъчен или изцяло липсващ. На други места пък той не може да осигури на софиянци удобна връзка до работното място или до центъра на града.

Затова, като един от основните ни приоритети за подобряване на градския транспорт,  предлагаме да се въведат 3 нови вида линии:

Експресни – това са бързи автобусни линии, обслужващи само основни или трансферни спирки и осигуряващи бързо придвижване на дълги разстояния. Те са най-добрата алтернатива за обслужване на отдалечени квартали или бизнес зони в периферията на града, а също така осигуряват и бърза връзка с центъра. Чрез система от бус ленти и светофари, осигуряващи приоритет, експресните линии могат да бъдат ключов инструмент за справяне със задръстванията и едновременно да изпълняват ролята на допълваща метрото мрежа. Крайградските експресни линии пък осигуряват бърза връзка на Банкя, Нови Искър, Бухово, Чепинци, Лозен и т.н. със София.

След множество призиви на граждани за подсилване на претоварената линия № 204 и по наше предложение, през 2017 г. беше пусната нов експресен автобус № 304. Новата линия е бърза и удобна алтернатива за придвижване от ж.к. Дружба, по протежението на булевардите Цариградско шосе и Евлоги и Христо Георгиеви, южните квартали и района на бул. България. Смятаме, че тази идея трябва да се надгради, като се добавят повече курсове през целия ден, включително линията да се движи през уикенда. За по-добро обслужване в кварталите предлагаме изменение на маршрута на автобус 304, като той минава по ул. Обиколна и така осигурява връзка с градски транспорт на зони, които в момента остават без транспорт.

Квартални – често срещан проблем за софиянци са лошите връзки с градски транспорт между кварталите, дори между съседни такива. В доста от случаите е необходимо минаване през центъра и смяна на няколко линии, което допълнително забавя пътуването. Нашето предложение е за въвеждането на нови линии, които да осигуряват бързи и удобни връзки между различните квартали, без влизане в центъра и избягвайки задръстванията. Така създаваме алтернатива на едни от най-тежките автомобилни потоци – тези между периферните квартали и в т.нар. широк център.

Автобусна линия 73: една от дългогодишните ни битки – за удължаване  на автобусна линия 73 до болница „Св. Анна“, се увенча с успех. Автобусите вече се движат между Овча купел 2 и бул. Цариградско шосе, свързвайки 6 основни булеварда, две метростанции и десетина гъсто населени южни квартала. Създаде се така необходимата и чакана директна връзка с метростанция Витоша, болница Токуда и трите бизнес зони – на булевард България, на Цариградско шосе и в Хладилника.

Налице са изключително удобните връзки между южните квартали, при това без влизане в центъра и избягвайки задръстванията!

Довозващи – мрежата на метрото в София се развива изключително бързо през последните години, а подземната железница се радва на все по-голяма популярност. И макар в почти всички по-големи квартали на столицата да има поне една метростанция, масово хората, които не живеят в непосредствена близост до метрото, нямат адекватен достъп до него. Решението, което планираме да въведем, е мрежа от довозващи квартални автобусни линии, с удобно разписание и малки интервали на изчакване, с които връзката с метрото да бъде бърза и лесна. Нужда от подобни линии виждаме както в по-старите квартали, като Люлин и Горна баня, например, така и в бурно развиващите се южни жилищни зони като Манастирски ливади, Витоша и Кръстова вада.