Като ядро на държавната транспортна инфраструктура към други градове в страната и главна входна точка от чужбина, София често се използва само като транзитна точка за преминаване или изходен пункт за пътувания към други дестинации. Това означава, че множество туристи минават през града, без да отделят достатъчно време да го посетят и опознаят.

Една от причините за това е слабата вътрешна и международна разпознаваемост на туристическите ресурси на града. Липсата на ефективна маркетингова стратегия и разпознаваем бранд води до ниска посещаемост и информираност на туристите.

Рекламата за града до момента се осъществява косвено от нискотарифните авиокомпании посредством ниските цени на билетите. Сравнена с други европейски столици, София предлага и по-евтини възможности за настаняване, хранене и забавления. Това привлича главно туристи, които се стремят към икономично пътуване и по-кратък престой.

Столицата ни има потенциала да се превърне в изключителна туристическа дестинация. За да се справим с предизвикателствата и да се реализира този потенциал ще работим над това София да има истинска стратегия за привличане на повече туристи. Ще си партнираме с туристическия бранш и други заинтересовани страни, анализирайки всички вътрешни и външни възможности за развитие на туризма.

Целта ни е градът да има силен туристически бранд с фокус върху уникалните предимства на София като „Град за хората“, акцентирайки върху разнообразните възможности за туризъм, които той предлага на посетителите си.

София е позната като дестинация за културен и конферентен туризъм, но малко позната като дестинация за планински и ски туризъм, СПА и еко туризъм, спортен, фестивален, приключенски или кулинарен туризъм. Ресурсите и даденостите на София позволяват успешното ѝ позициониране като туристическа дестинация, насочена към всякаква възрастова група и интереси.

На база статистика от минали години ще анализираме профила на потенциалните туристи, техните навици и предпочитания. Това ще ни позволи да насочим рекламните си кампании в правилната посока, така че те да достигнат до всеки турист с послание и по начин, по който той да вземе информирано и емоционално решение да посети столицата ни.

София е на едва няколко часа път от всички съседни столици и големи градове на Балканите. Техните жители представляват сериозен, но все още неразвит потенциал за туризъм. Следвайки примера на Истанбул, ще разработим рекламна стратегия за популяризиране на туристически бранд на София в съседни на България държави.

Ще инициираме постоянни, но съобразени със сезоните и празниците рекламни кампании в Белград, Ниш, Скопие, Солун, Истанбул и Букурещ.

Не трябва да се подценява и развитието на потенциала на туристи от цяла България, както и насърчаването и изграждането на локална идентичност в жителите на столицата. Заедно с Дирекции „Култура“ и „Образование“ ще разработим и предложим финансираща програма, която да реализира кампании сред учениците за запознаването им с града и изграждането на локална идентичност. В партньорство с неправителствения сектор ще реализираме тази програма, така че младите жители на София да припознаят и обикнат града си. 

Една от рекламните стратегии ще включва и развитие на идеята София да бъде „Европейска столица на водата“. Градът и околностите му разполагат с изобилие от минерални води и езера, които могат да бъдат облагородени и направени привлекателни атракции с уникални преживявания за туристите.