Въвеждането на нощен транспорт в София в периода 2018–2020 г. беше безспорен успех за екипа ни, след като 30 000 души ни подкрепиха с подписите си за това предложение. Въпреки позитивните оценки на услугата, бе взето решение временно да се спре нощният градски транспорт в София, като основен аргумент бяха рисковете, свързани с разпространението на Ковид-19. Пандемията отдавна отмина и въпреки докладите и предложенията ни, целящи да представим ползите и нуждите от тази услуга, общинският съвет не приема връщането ѝ с мотива, че тя е нерентабилна. Това прави София изключение на фона на останалите европейски и балкански столици, а също така и най-големия европейски град без нощен транспорт.

С приемането на новата тарифна политика на София, нощният транспорт стана част от нея и вече се покрива от годишните и дневни карти. Софиянци вече плащаме за услугата с билетите си, така че възстановяването ѝ е не просто необходимо, а задължително.

Връщането на нощния градски транспорт е една от стъпките, които ще предприемем, защото вярваме, че той е изключително важен фактор за евтино и безопасно нощно придвижване, устойчив бизнес, богат културен живот и чистота на въздуха. В условията на отслабена икономика, когато цените на таксиметровите услуги се повишават, когато цели сектори са зависими от нощния транспорт, а покупателната способност на българите пада, София, като всеки голям град, който живее 24/7, трябва да предлага разумна алтернатива. Софиянци заслужават да работят, да се забавляват и да общуват.

В периода на действие на нощния транспорт проведохме анализ на функционирането на системата, събирайки ценна обратна връзка от ползвателите на услугата. На тази база изготвихме серия от мерки за нейното подобрение. От въвеждането до спирането на нощните автобуси, Столичната община не премахна нито един от констатираните недостатъци, не направи усилие да подобри услугата и да привлече повече пътници.

Като първа и евтина мярка, предлагаме обновление на използваната схема на нощен градски транспорт чрез добавяне на нови спирки при парка на НДК и на ул. Бели Дунав в ж.к. Надежда по линия Н2. Срещу съответното доплащане, съществуващите абонаментни карти ще важат и в нощните автобуси. За да подобрим свързаността и обслужим значителните пътникопотоци от туристи и граждани, ще въведем и нова линия Н5, свързваща двата терминала на летище София с центъра на града, както и ще коригираме маршрутите на линии Н3 и Н4.

Планираме да коригираме и разписанието на нощните автобуси, съкращавайки интервалите на движение на 30 минути, като го приложим първо през почивните и празнични дни.

Междувременно, ще подобрим координацията между автобусите, за да избегнем закъснения, както и активно ще ползваме електронните табла и превозните средства на градския транспорт за постоянно промотиране на услугата. Сигурни сме, че нощният транспорт има огромен потенциал, който може да направи пътуванията в малките часове на деня по-бързи, достъпни и сигурни.