Знаете ли, че нощният градски транспорт е ключов ресурс за икономическото развитие на всеки град? По последни данни той води до по-високи нива на бизнес ангажираност, по-широка социална достъпност, отваряне на нови работни места и по-добро устойчиво градско развитие. Неслучайно в много държави нощните линии не са възприемани само като неудобно за управляващите удобство за гражданите, които не могат да си позволят частни коли или таксиметрови услуги, а като необходимост за по-добро икономическо развитие. 

Следвайки добрите практики от други градове, Спаси София успя през годините да събуди този важен ресурс в столицата, който ще бъде достъпен за всички граждани от есента. Представете си само да се насладите на нощния живот на София без да зависите от скъпи превозни услуги и без да се притеснявате за сигурността си!

Нощният транспорт и значението му на местно ниво

Подновяването на нощния транспорт в София е от изключително значение не само за индивидуално удобство, но и за местния бизнес, особени в сектори като култура, развлечение, туризъм и ресторантьорство, както и за всички компании с нестандартно работно време. 

Андрей Зографски, експерт към транспортната комисия на Столичния общински съвет, обяснява: “Не случайно Варна, Бургас и всички европейски градове имат нощен транспорт. Достъпният транспорт се отразява положително върху местната икономика, а индиректните ползи далеч надвишават разходите. В Белград, град напълно сравним със София, има 23 нощни линии.” 

Ролята на Спаси София в подновяването на нощните линии

Поради изключителното значение на нощния градски транспорт за столицата, неслучайно Спаси София непрестанно се стремеше през последните три години да възвърне нощния линии; усилие, което ще се реализира окончателно през есента. Както Борис Бонев съобщи пред медиите: „Връщат се 4-те нощни автобусни линии, които на първо време ще се движат на 60-минутен интервал. Допълнително, по наше предложение, ще бъдат променени и маршрутите на линии Н3 и Н4 с цел по-добро обслужване на някои големи квартали.”  

Тук трябва да отбележим, че линиите Н1 и Н2 се връщат без промени, като от следващата пролет тези линии биха могли да се движат на всеки 30 минути, а нова линия до Летище София с цел обслужване на късните и сутрешни полети също би могла да допълни графика.

Маршрути на линиите:  
Н1 – Люлин – Младост
Н2 – Обеля – Студентски град 

Н3 – Овча купел – Левски Г 

Н4 – Гоце Делчев – Дружба 2

Усилията за нощния градски транспорт през годините

Устремени към нововъведения, нека не забравяме, че усилията за нощен градски транспорт започнаха преди шест години, когато Спаси София събраха над 31,000 подписа за въвеждане на нощни линии в столицата.

Както лидерът на Спаси София напомни: „Ние не се отказахме и последователните действия на Спаси София показват, че работим за по-добра София, за комфортен град, където всички живеем добре, независимо от кой квартал сме. Борим се за град, който работи в услуга на гражданите. Убеден съм, че след местните избори ще можем да покажем наистина какво можем и затова смятам, че за София и нейния транспорт предстоят далеч по-добри дни.”

Новите градски линии в София

Говорейки за по-добри дни за столицата, нощните линии са само част от очакваните подобрения: дневният градски транспорт също е обект на бъдещи подобрения с цел обслужване на повече граждани и гости на столицата и лесен достъп до ключови зони. Спаси София подкрепи въвеждането на нова автобусна линия 288 по ул. Филип Кутев, като предлага тази линия да се удължи между Слатина и метростанция Витоша – осигурявайки липсващата директна връзка на този гъсто населен квартал с редица други основни райони и обслужвайки над 60,000 пътници дневно. 

За съжаление предложението на Спаси София за удължаване на маршрута на автобус 304, беше отхвърлен на заседание на Общинския съвет, въпреки че беше прието по време на транспортната комисия към СОС. Така Дружба 2 остава без връзка с ул. Обиколна и с метростанция ИЕЦ – Цариградско шосе. Въпреки това, нашият екип ще продължи да работи за това въвеждането на това предложение, като ще наблягнем на нуждата от нови спирки и по-чести интервали на движение за подпомагане на всички живеещи в града.

Множество квартали, единни столичани

Планираните корекции на част от маршрутите от градския транспорт е с цел София да стане по-добро място за живеене и подобрено обслужване на множество квартали, включително Овча купел, Сухата река, Левски, Зона Б-5, Хиподрума и Кривата река. 

Една подобрена транспортна мрежа в крайна сметка цели да доведе до по-висока мобилна достъпност и икономическо равенство сред населението на столицата. Както Гергин Борисов от Спаси София споделя, в частност относно поскъпването на таксиметровите услуги: „За последните две години има сериозно увеличение на цената на таксита от около 50%. Това се отразява повече на живущите в по-крайните квартали и затова смятаме, че Столична община е длъжна да предостави евтина и достъпна алтернатива за нощните пътувания в голям град като София.” Нека отбележим тук, че по настояване на Спаси София притежателите на годишни карти за цялата мрежа ползват нощния транспорт напълно безплатно. 

Защото ние от Спаси София вярваме, че нощният градски транспорт и промените в съществуващите линии са необходимост с цел да подпомогне гражданите на София и да утвърди столицата като модерен и устойчив европейски град 24/7! А ти с нас ли си?