Публична тайна е, че лифтовете и ски пистите на Витоша целенасочено не се стопанисват и са оставени на саморазрушение от концесионера Витоша ски АД от почти две десетилетия. Активна роля в това има досегашното партийно управление на общината, което води мнима битка с адвокатите на концесионера и епизодични PR акции, за да имитира загриженост по този належащ и исторически обременен проблем за столицата. Всичко това цели да бъдат фаворизирани по-далечните зимни курорти в Пирин и Рила, както и хотелите там, за сметка на естествените природни дадености на София. Така столичани и гостите на града биват принуждавани да търсят алтернатива за зимни спортове и отдих далеч от своя град, изразходвайки значително повече време и най-вече средства, докато Витоша е на ръка разстояние – величествена, но недостъпна.

Основен приоритет на Спаси София ще бъде да прекратим тази вредна за столичани и за планината политика на управление, като 

поемаме твърд ангажимент чрез активни юридически действия и опирайки се на закона да задължим настоящия концесионер да подмени и реновира кабинков лифт Княжево – Копитото, двуседалков открит лифт Драгалевци, както и да модернизира кабинков лифт Симеоново. 

Възстановяване на Кабинков лифт „Княжево – Копитото“

Княжевският лифт е един от най-старите кабинкови лифтове в България

Лифтът се състои от две лифтови станции (Княжево и Копитото) с обща дължина на трасето 1900 метра и въжена линия, състояща се от две въжета и 8 поддържащи стълба. Лифтът е пуснат в експлоатация през далечната 1962 година, но поради техническа неизправност е спрян от експлоатация, като вече 30 години столичани са лишени от възможността да стигнат до местността Копитото по бърз и екологичен начин.

Експертна оценка, направена от френска фирма 2020 г. на съоръжението показва, че то е в окаяно състояние. Тухлената зидария на стените е компрометирана, носещата армировка е силно корозирала, а фасадните стени и плочи – обрушени. Въжени линии ЕАД е оставила лифта на произвола на съдбата и метеорологичните условия. Според експертната оценка, лифтът може да бъде възстановен, използвайки съществуващите 8 стълба и построяването на три допълнителни в рамките на имота на долната станция Княжево (извън територията на Природен парк Витоша). Лифтът може да бъде възстановен, без да се нарушава българското законодателство, както и Плана за управление на парка. Именно такова нарушение е оправданието, използвано от Витоша ски АД в продължение на години с цел да саботират възстановяването на лифта.

Възстановяването на лифта Княжево – Копитото е приоритет на Спаси София и смятаме да го постигнем, като отдел Архитектура и градоустройство към Столична Община издаде заповед, задължаваща Въжени линии ЕАД да изпълнят необходимите ремонтни дейности. 

Има техническа възможност кабинковият лифт да се възстанови и модернизира

Освен това, ще работим над разширяването и облагородяването на последната спирка на трамвай № 5, правейки я главната отправна точка за прекачване към лифта. Ще облагородим парка Княжевска гора, който води до лифта, и ще търсим начини за изграждането на пространство за паркиране с нужния капацитет до станция Княжево. Това от своя страна ще улесни достъпа на граждани, пристигащи с автомобили. Ще предоставим и специални отстъпки за хора с абонаментни карти на градския транспорт.

Възстановяване на двуседалков открит лифт  „Драгалевци“

Драгалевският лифт е поредният унищожен след приватизацията

Пътническата въжена линия Драгалевци – Голи Връх се състои от 4 станции (Драгалевци, Бай Кръстьо 1, Бай Кръстьо 2, Голи Връх) и обща дължина от малко над 3500 м. Линията през годините е пускана на два етапа, като през 2017 г. е спряна заради авария. 

Според експертна оценка, съоръжението е в много тежко състояние. Стоманените тръби на стълбовете и бетоновите фундаменти са силно ерозирали, а почти всички заваръчни шевове са лошо изпълнени. Както и при кабинков лифт Княжево – Копитото, Въжени линии ЕАД явно не проявява интерес да ремонтира и поддържа съоръжението, като вече над година се чака издаването на документация. 

Възстановяването на двуседалковия лифт ще бъде основна цел за нас, още повече и поради факта, че има съдебно решение, което налага на Въжени линии ЕАД да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване на двуседалковия лифт. 

От Спаси София стриктно ще следим изпълнението на това съдебно решение. Също така, възнамеряваме да използваме същите способи както и при лифта Княжево – Копитото – правно аргументирана заповед на главния архитект, подкрепена с необходимите технически оценки и спазвайки процедурните изисквания, несъмнено ще постигне желания успех. За наше съжаление сегашната администрация на София отказва да поеме по този курс и вместо това издава компрометирани заповеди, които неотменно отпадат в съда – поредният знак, че администрацията защитава интересите на една частна фирма, която е иззела достъпа до Витоша от гражданите на София.

Екипът на Спаси София ще постави началото на модернизирането и възстановяването на лифтовите съоръжения на Витоша, а Драгалевският лифт ще бъде пилотният ни проект в стратегията ни за отваряне планината за повече хора. С работещи лифтове транспортната мрежа ще представлява едно функционално цяло, което ще преобрази начина, по който сме свикнали да гледаме на Витоша и ще ни подтиква все по-често и все по-лесно да сме в планината за здраве и почивка.

Спаси София ще се включи дейно, на експертно ниво, в актуализирането и изпълнението на Плана за управление на Природен парк Витоша, като разгърне пълния потенциал на природните дадености с цел подобряване услугите за туристи и намаляване на вредните въздействия върху околната среда, свързани с транспорта. 

Дългосрочната ни цел е всички лифтове на Витоша да работят целогодишно и да са свързани с градските надземни и подземни линии по удобен и съвременен начин, което в крайна сметка да доведе до естествено намаляване на автомобилния трафик по склоновете на Витоша, да повиши безопасността при пътуване и да бъде ограничено замърсяването с вредни изгорели газове в иначе чистия планински въздух, с който разполагаме като даденост.