Показателно е как “постоянната спортна столица на Европа” стимулира участието в големите спортни мероприятия като софийския маратон. В нито един ден в годината Столичната община не иска да затвори за трафик централните булеварди, принуждавайки участниците да обикалят из крайните квартали, като на места  на метри покрай тях прелитат автомобили с несъобразена скорост. Съоръженията за зимен спорт на Витоша са в окаяно състояние, а туристическите маршрути и маркировката по тях не се поддържат изобщо. Положението в останалите планини около града е още по-зле.

Ще работим София да бъде представена на Европейската спортна карта чрез активното участие на Столичната община в организирането и привличането на различни спортни събития

особено за масов спорт, и ангажирането на максимално голям кръг хора за участие в тях. Убедени сме, че това е очаквана и отговорна позиция към здравето на всички софиянци.

Търсейки подкрепа и спонсорства от бизнеса и спортните федерации, ще обогатим значително спортния календар на София с нови спортни събития като маратони, велосипедни състезания, дни на спорта и т.н.

Основен приоритет на Спаси София ще е възстановяването на инфраструктурата за практикуване на зимни спортове на Витоша. В същия момент няма да пренебрегваме и другите планини – Люлин, част от Стара Планина, Средна гора (Лозенска планина) и Плана. Ще насочим конкретни действия за развитие на спортните дейности в тях – най-вече колоездене, бягане и пешеходен туризъм.

По този начин ще създадем подходящи условия за масов спорт както в сърцето на града, така и в неговите околности и ще създадем среда, която да привлича не само софиянци, а и туристи, които освен да участват в маратон или да карат ски на Витоша, ще допринесат и за цялостното развитие на туризма в София.