Велосипедната инфраструктура привлича ползватели, а те ще бъдат повече,ьу когато градът и общината ги приветстват, за да бъде изградена велосипедна култура за безопасно колоездене.

За целта е необходимо да изградим диалог с ползвателите – велосипедните клубове и организации, граждани, родителски организации. От опит знаем, че активните велосипедисти познават особеностите на велосипедните маршрути и дават ценна обратна връзка и съвети за подобряване на проектите. Ще осигурим необходимата прозрачност, така че при изготвянето на проекти за разширяване на велосипедната мрежа да бъдат включени всички заинтересовани страни.

Всички дейности за популяризиране на карането на велосипед ще обвържем в обща кампания. Постепенно ще създадем нови и ще продължим някои стари събитийни традиции – пролетно и есенно градско велосипедно шествие, но и карания в кварталите и крайградските територии. Ще поканим партньори от образователни институции, училищни и спортни клубове, с чиито опит да обхванем повече хора от различни възрастови групи и квартали на София.

За насърчаване на ходенето до работа с колело ще привлечем работодатели и работодателски организации за подобряване на условията служителите да ползват велосипед. Няма да пропуснем и институциите – освен столичната администрация, и държавните институции, намиращи се в столицата, ще бъдат обхванати в кампанията. Служителите могат да бъдат насърчавани както с обучения и работилници, така и чрез вземане на обратна връзка за необходими подобрения. Знаем, че хората се нуждаят от безопасни условия и комфорт за да изберат велосипед или тротинетка за придвижване, и ще чуем техните предложения.

Време е София да покаже, че вижда велосипедистите и оценява велосипедните потоци по значимост. 

Ще поставим автоматични велосипедни броячи, включително такива, показващи в реално време отчетения брой преминали велосипедисти. Данните са важни за вземането на решения, за оценка на вложените усилия и средства на общината, а и ще демонстрират че всеки нов велосипедист е желан и ценен на пътя.

Искаме София да кара колело и ще действаме заедно с всички желаещи този чист и здравословен начин на придвижване да заеме достойно място в града ни.