Поведохме дългогодишна кампания за подобряването на градския транспорт, събрахме над 30 000 подписа и София най-накрая извоюва своя нощен градски транспорт. Изработихме и внедрихме модерен и ясен стандарт за визуална ориентация в метрото. Противопоставихме се на целенасочената политика на унищожаване на трамвайния транспорт в София и застанахме зад няколко проекта за разширение на трамвайната мрежа. По наша инициатива и с активното ни участие променихме нормативната уредба, която позволи обособяването на нови бус ленти. Убедихме Столичната община за нуждата от нови коридори за ускоряване на автобусите и тролейбусите. През годините предложихме десетки идеи и решения за нови линии, ускоряване на градския транспорт и за неговото превръщане в удобна алтернатива на автомобилите.

Доказахме, че познаваме транспортните проблеми на града и знаем как да ги решим. Ползвайки доказано ефективни световни практики, се борим и 

ще се борим за достъпен, бърз и редовен градски транспорт.

Генералната схема на линиите от градския транспорт в София е остаряла и не успява ефективно да отрази транспортните нужди на софиянци днес. През последните десетилетия основната точка на икономическа активност се пренесе от северните индустриални зони към южните части на града. Новите квартали като Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада и Малинова долина, както и бурно разрастващите се крайни квартали, са дом на десетки хиляди млади и активни граждани, които нямат адекватен достъп до градски транспорт. От друга страна, търговските и бизнес центрове привличат все повече посетители, а с разрастването на метрото, въвеждането на нискоемисионна зона и тенденцията все по-големи части от историческия център да стават пешеходни и туристически зони, допълнително ще се увеличи нуждата от прекрояване на генералната схема на транспорта. Двата терминала на летището обслужват средно около 20 000 пътника на ден, а приоритетни сектори с нестандартно работно време като IT индустрията привличат все повече млади и образовани хора да посещават и остават в София. Градът е космополитно място на денонощна активност и транспортът трябва да улеснява, вместо да вгорчава живота в него.

Затова ще реформираме транспортната схема, така че тя да подпомага икономическото развитие на София и да стимулира динамичния живот в големия град. Ще реорганизираме автобусни, трамвайни и тролейбусни линии, за да отговорим не само на сегашните нужди и стратегически приоритети, но и да подготвим адекватно града за бъдещите.

За целта ще използваме натрупаните вече данни от новата тикет система, както и ще проведем преброявания и проучвания на терен. Ще използваме и данни за натовареност с автомобилен трафик, за да допълним транспортния модел.

Транспортната схема на София не е актуализирана от над десет години

Това означава по-ефективно взаимодействие между отделните системи на градския транспорт, като водеща роля ще има релсовият като най-ефективен и екологичен. Пътуването до основни  бизнес зони като Бизнес парк, Хладилника, Цариградско шосе и др. ще бъде значително оптимизирано и всичко това ще бъде осъществено на база подробна база данни и извършени задълбочени анализи и проучвания за ежедневните пътувания на софиянци.

Решени сме трайно и качествено да засилим връзките между София и другите населени места в общината, които, вместо да са част от свързана агломерация, днес са откъснати от нея, увеличавайки икономическите и социалните неравенства. Заради липса на разумна алтернатива нашите съграждани, живеещи извън компактния град, са напълно зависими от автомобилите. За да решим това, ние ще разширим и оптимизираме мрежата,  стартирайки нови линии и засилвайки съществуващите. Ще направим градския транспорт привлекателен за всеки, независимо от социалния статус, демографската характеристика или мястото на живеене.