В София има място за всички. Затова по широкото 18 метра пътно платно по бул. Патриарх Евтимий, между Попа и Петте кьошета, предлагаме да бъдат изградени нова велоалея, бус лента и безопасни пешеходни пресичания, а ще се обособят и т. нар. виенски спирки, които подобряват комфорта на пътниците и намаляват конфликтите с велосипедите. По бул. Витоша се предвижда освобождаване на тротоара покрай парка на НДК чрез сваляне на велоалеята по пътното платно. Така конфликтите между пешеходци и велосипеди по тесния и натоварен тротоар ще станат минало. Паркирането пък от успоредно ще стане косо, с което броят на местата се увеличава с над 40%. Ул. Фритьоф Нансен става двупосочна с цел оптимизиране на тролейбусна линия 7 и равномерно разпределяне на трафика в района, при запазване на съществуващите места за паркиране.

Основната идея и водеща мотивация в този проект е да бъде нагледно демонстрирано, че софийските улици са достатъчно широки и трябва просто да бъдат преосмислени, за да са еднакво удобни за всички.

Затова нека да погледнем какви подобрения очакват основните ползватели на пътната инфраструктура по булевардите Патриарх Евтимий и Витоша и ул. Фритьоф Нансен.

Пешеходците получават безопасна среда:

 • Свободни тротоари за пешеходци: тротоарите покрай парка на НДК се освобождават само за пешеходци, тъй като велоалеите се преместват на пътното платно. Така се слага край на конфликтите и опасните ситуации между пешеходци и велосипеди.
 • Подобрен достъп и две нови пешеходни пътеки. Слизането в подлез, за да пресечете бул. Витоша ще бъде сменено с нова пешеходна пътека при бул. Ген. Скобелев. Нова пешеходна пътека ще има и на кръстовището на бул. Витоша и ул. Верила, с което паркът на НДК ще стане по-достъпен.
 • Пешеходните пътеки ще бъдат обезопасени със специални ограничители, които не позволяват да се паркира преди и след тях. С това видимостта и пътната безопасност значително се подобряват.
 • Огромните защриховки с пътна маркировка по ъглите на кръстовищата, които никой не спазва, се заменят с физически елементи.
 • Голямото мъртво пространство пред Френската гимназия се преобразува в остров, на който могат да бъдат поставени кашпи с цветя и озеленяване.

Велосипедисти получават свързана мрежа: 

 • Свързана велосипедна мрежа в центъра и връзка с шест съществуващи велоалеи – по бул. Цар Борис III, бул. Прага, бул. Витоша, ул. Фритьоф Нансен, ул. Г. С. Раковски и ул. Граф Игнатиев;
 • Основна връзка не само с множеството обекти покрай булеварда, но и безопасен коридор за преминаване през центъра;
 • Комфорт: двете еднопосочни велосипедни алеи ще бъдат широки и комфортни за каране, с удобни пресичания на кръстовищата във всички посоки;
 • Безопасност: за първи път в София, в зоните на спирките велосипедните алеи ще бъдат повдигнати, избягвайки конфликта с пътниците на градския транспорт;
 • Без конфликти с пешеходците: съществуващите алеи по тротоарите около парка на НДК се свалят на пътното платно, освобождавайки тротоарите само за пешеходци;
 • Интермодалност: удобна връзка за достигане с велосипед до три метростанции.

Пътуващите с градския се придвижват по-бързо:

 • Обособена БУС лента за по-бързо движение на шестте тролейбусни линии. (линк към План за Градски транспорт – бус ленти)
 • С 50% по-бързо преминаване между Попа и Петте кьошета. Вместо сегашните 6, разстоянието ще се изминава за 4 минути.
 • Възстановява се директната връзка с тролейбус 7 между Лозенец и Петте кьошета. Намаляват се времето за пътуване и интервалите за движение.
 • Подобрена интермодалност: още повече удобни прекачвания с третата линия на метрото;
 • Виенски спирки: за първи път в София ще имаме повдигнати и сигнализирани велоалеи в зоните на спирките, за да се избегнат конфликти с велосипедистите. 

Смело твърдим, че това може да бъде първият европейски булевард в нашата столица, който да осигури възможност на всички участници в движението да се придвижват удобно и безопасно.

бул. Патриарх Евтимий е съвместим и с предложението ни за трамвайно трасе, отменящо нуждата от незаконния байпас по бул. Скобелев

За първи път всички участници в движението се поставят на равни начала, като им се осигурява необходимото пространство за комфортно придвижване. Искаме да забравим за работата на парче, при която не се мисли как промените в една отсечка се отразяват на околните зони. Затова в рамките на този мащабен проект предлагаме и ще се борим за подобрения и по още три основни булеварда. Всички те са преосмислени, така че да се получи добра свързаност за всички участници в движението, в цялата южна част на центъра.