Спаси София от години работи активно върху подобряването на градския транспорт в столицата. Един от най-големите ни успехи е третата линия на метрото да се изпълни подземно и да се свърже с другите лъчове на метрото, вместо да се изпълни над земята, както Столична община искаше да реализира проекта. След нашата намеса третата метролиния беше пренасочена към ж.к. Овча купел, като метростанцията в ж.к. Овча купел II бе построена там, където предложихме още през 2012 г.

Метрото в София стана незаобиколим фактор в планирането на градския транспорт. Развитието му обаче бе за сметка на изместване на фокуса на градската управа от наземните линии, които биваха закривани, интервалите им – увеличавани, а скоростта им – намалявана. Това трябва да се промени. Разрастването на мрежата трябва да е базирано на стратегически приоритети, тъй като разходите за експлоатация на метрото са многократно по-високи, отколкото за всеки друг вид градски транспорт. Затова е изключително важно то да се строи тогава, когато са изчерпани всички останали възможности.

Активно ще търсим финансиране за осъществяване на отклонението на линия М1 в ж.к. Люлин

от едноименната метростанция до Околовръстния път, където ще заложим буферен паркинг и интермодален терминал за крайградските линии към Банкя, селата Мало Бучино и Иваняне, както и за междуградските линии до Костинброд, Божурище и Перник.

В другия край на града, строителството на метрото към Ринг Мол и ИКЕА не само е в противоречие с Общия устройствен план, но е и очевидно обслужване на частни интереси. Интересът на софиянци обаче е метрото да е отворено за бъдещото разрастване и развитие на града.

Затова ще разработим идеен проект за нова метростанция в ж.к. Младост IV до Технополис с буферен паркинг и интермодален терминал,

обслужващ линиите за селата Бистрица и Железница, лифт Симеоново, Горубляне и нови експресни линии до Панчарево и Кокаляне.

Причината за дългите интервали между метровлаковете по линия М2 между Витоша и Обеля е зависимостта на линията от М1 в споделения им участък, както и фактът, че депо Обеля не е било предвидено да обслужва двете линии. При строителството на отсечката между метростанции Сливница и Обеля е частично изпълнена и замразена междинна метростанция при жп линията София–Калотина, чийто строеж се очаква да започне до края на годината.

Първи приоритет за адекватното развитие на метромрежата в София е довършването ѝ, заедно с новата връзка с метродепо Обеля.

Това най-накрая ще позволи интервалите на линия М2 в Надежда, Банишора, Лозенец и Хладилника да се намалят и пътуването да стане по-удобно, а районът около новата метростанция да привлече свежи инвестиции. За станцията вече има готов проект, включващ жп гара, а към него ще добавим интермодален терминал и проект за изграждане на ул. Стефансон от бул. Панчо Владигеров до Софийския околовръстен път.

Друга недомислица, с която се сблъскват софиянци, са големите интервали между метровлаковете от всички линии през уикенда, когато хиляди пътници искат да посетят парковете и централните зони на София.

Ще работим в посока на намаляване на интервалите, тъй като метрото трябва да бъде адекватна основна алтернатива на личните автомобили, за да бъде София един по-усмихнат, чист и удобен за придвижване град.