След последните кметски избори, състояли се преди точно една година, много граждани ясно осъзнаха, че София вече не е същата. Въпреки че партийната пропаганда обясняваше, че г-жа Фандъкова е разгромила останалите кандидати, реалната ситуация беше друга. Тя наистина спечели изборите още на първи тур взимайки 60% от гласовете, но избирателната активност беше само 41% – признак за това, че след 7 години в кметското кресло, г-жа Фандъкова не успя да мотивира гражданите да излязат и да гласуват за бъдещето на техния град. И причината далеч не е само партията на власт. Така наречените опозиционни партии нито представиха мотивирани кандидатури, заставащи зад качествени програми, нито обърнаха сериозно внимание на кампаниите си. Сякаш всички се предадоха и оставиха София в ръцете на „непобедимата и честна” г-жа Фандъкова. И точно този комфорт както в Столичния общински съвет, така и в медийната среда позволиха на общинската администрация да се разпусне и да започне да допуска поредица от грешки. Всичко това в момент, в който гражданската енергия в София е по-силна отвсякога. По всичко личи, че третият мандат ще бъде много различен от предишните…

Закриваме трамваи, увеличаваме билета

Проблемите за новата-стара администрация започнаха веднага след новата година. Малко повече от месец след подновяването на мандата на кмета, Общината взриви публичното пространство с новината, че възнамерява да закрие поредното трамвайно трасе – това на линия №6 в кв. Лозенец. Въпреки че спечелиха изборите с обещанието София да се превърне в зелена столица на Европа, г-жа Фандъкова и нейните доверени сътрудници веднага започнаха да обясняват правотата на взетото решение, отказвайки да проведат диалог с несъгласните граждани и организации. Едва след задружната подкрепа от софиянци, събраните над 6000 подписа  и организирането на протест от нашия екип, допуснатата грешка лека-полека започна да се осъзнава от Московска 33 и впоследствие проектът беше променен, запазвайки трамвайното трасе. Въпреки това, недалновидното и противоречащо на предизборните обещания решение причини сериозна пукнатина по реномето на администрацията и доверието в нея.

protest-spasi-shestitsata

Протестите на жителите на ж.к. Лозенец и Спаси София срещу закриването на трамвайното трасе в тунела под НДК

Само месец по-късно, от Центъра за градска мобилност предложи шоково увеличение на цената на билета с 60% – без да бъдат предоставени аргументи и изчисления, без никакви реформи за подобряване на транспортната услуга. Повече месеци продължи битката на гражданите с представителите на общината, които останаха глухи за аргументите и не сметнаха за необходимо да проведат широк обществен дебат за състоянието на градския транспорт и неговото справедливо заплащане. Решението беше гласувано, а единственото дадено обещание – че през месец август ще бъде обявена обществената поръчка за нова електронна билетна система, както можеше да се очаква остана неизпълнено до днес (средата на ноември б.а.).

12439434_289364074728638_1991219998113535800_n

Фандъчка – форма на протест срещу увеличението на билетите за градския транспорт

Корупция, протести и още грешки…

За да посрещнем подобаващо пролетта, се случи и един от най-големите корупционни скандали в София за последните години – зам.-кметът по транспорт, както и цялото ръководство на ЦГМ бяха уволнени след разкриването на сделка в ущърб на софиянци. При поръчка на едва няколко десетки спирки за градския транспорт, бюджетът на ЦГМ беше ощетен с почти четвърт милион лева. А колко ли още милиони потъват в нечии джобове, докато срамежливо се обяснява, че се налага увеличение на цената на билета, защото не достигат средства? След скандала последваха и проверки назначени от кмета, които както можеше да се очаква не доведоха до никакви последствия за уличените, а още по-малко до някаква системна промяна, която да спре краденето.  

mladost-protest-sreshtu-zastroyavaneto

Протест на жителите на ж.к. Младост срещу застрояването на междублоковите пространства и градинки.

Лятната тишина пък беше нарушена от вълната протести срещу безразборното застрояване на всяка свободна педя в София. Започнаха жителите на Манастирски ливади и Младост, следваха Оборище, Изгрев, Люлин, Драгалевци, Овча Купел… Граждани от всички части на столицата излязоха на улиците, за да защитят правото си да живеят в нормален град, който да им осигури поне базови условия за живот. Очевидно без да осъзнава мащабите на недоволството, от Столичната община опитаха да се измъкнат с обещание за решаване на проблема казус по казус. Разбира се това няма как да сработи, а и по своему беше циничен опит за оправдание, предвид че именно администрацията на Фандъкова и общинският съвет управляван от партия ГЕРБ одобриха и приеха голяма част от новите подробни устройствени планове след 2009г. Обидно е за гражданите, че се налага да протестират за да запазят основните си човешки права – канализация, улици осигуряващи достъп, тротари, въздух, зелени пространства и детски площадки за децата им.   

… и безброй ремонти на ремонтите

Дългата поредица от безобразни ремонти в София ясно показа няколко неща – първо, в София явно изобщо не липсват пари щом общината може да си позволи да ги прахосва за обекти, които се разпадат след първата зима. Второ, очевидно е, че управниците в София са не само безотговорни и немарливи, но и че нямат капацитета да предприемат необходимите действия за решаване на проблема. И трето, макар и по-генерално като твърдение, за съжаление хората, които са пряко отговорни за столичното развитие не разполагат със знания и визия, които са небходими, за да се работи в посока на един по-модерен, зелен, устойчив и здравословен град.

botevgradsko-shose-vladimir-vazov

Дефектни ремонти и некомпетентност в Столичната община

Метрото – вечното алиби и решение на всички проблеми

Вече почти 20 години столичното метро превозва стотици хиляди пътници дневно и за много от нас то стана неизменна част от живота ни.  Безспорно, това е ключов обект, в който се инвестират много време и усилия през последните години. Трябва обаче да се отбележи, че много голяма част от финансовите средства са безвъзмездна помощ от Европейския съюз, което не поставя непосилна тежест върху бюджета на Столичната община. Затова е и неразбираемо защо метрото продължава да се използва като оправдание за липсата на достатъчни инвестиции в подобряването на наземния градски транспорт и справянето с доста нетипични за един град, имащ себе си за европейска столица, проблеми като например непроходимите тротоари. Жителите на София вече не биха приели да си чупят краката, велосипедите и автомобилите в зейнали дупки и шахти по тъмни и хаотични улици, само защото в другия край на града се строи метро. София започна да изостава по отношение на базовата градска инфраструктура не просто от западните градове, но дори и от балканските столици.

София се нуждае от смел визионер и качествени и обмислени ремонти

А за да ги догоним, не трябва да продължаваме с оправданията, че няма пари. Бюджетът на София последните години е рекорден. Получихме и достатъчно примери от други, по-малки градове в България, които въпреки несравнимо по-скромните си бюджети успяват да постигнат завидни резултати в изграждането и поддържането на удобна и здравословна градска среда. Нещо, към което София трябва, но не се стреми.

Затова и градът ни се нуждае от кмет, който няма да се страхува да взима смели, пък било то и непопулярни мерки, които обаче да изведат София най-сетне в XXI-ви век. Недопустимо е кметът да не знае какво се случва в Центъра за градска мобилност, да не предприема радикални мерки срещу некачествените ремонти или да се оправдава, че не може да подеме законодателна инициатива, нищо че е най-одобряваният политик за последните 8 години.  

park-macedoniya

Предложението на Спаси София за парк „Македония“

Да, този мандат е много различен от предишните и всичко случило се в последната година го потвърждава. Ако г-жа Фанкъкова иска да бъде запомнена като добър градски управник направил смели и големи крачки за развитието на София, то тя трябва незабавно да предприеме сериозна промяна в начина на работа както на нея самата, но и на цялата ѝ администрация. Необходими са некорумпирани и обичащи града хора с визия, които и да умеят да общуват с гражданите.  В момента липсата на компетентност и желание работата да се върши качествено са повече от видими, а това може да доведе до крайно неприятни резултати и за кмета, и за издигналата го партия. Но по-лошото е, че за още много години напред ще забави развитието на София и ще бъде загубено твърде ценно време. Не става само с метро, трябва и акъл…