Новите табели в метрото – как да пътуваме с лекота? (СНИМКИ)

Проект - 19/07/2016

Новите табели в метрото – как да пътуваме с лекота? (СНИМКИ)

Хората в центъра на новия стандарт

За да стане софийското метро още по-разбираемо, достъпно и удобно за всички пътници, Спаси София повече от година работи по нов стандарт за визуална информация за навигация. Поставяйки хората в центъра на този нов стандарт, нашият екип проучи техните нужди и навици. Целта на този подход е да даде началото на нов етап в развитието на софийския градски транспорт, да предостави на пътниците унифицирана информация, която да им помогне за бързо, удобно и лесно ориентиране в града. Същевременно с това, стремейки се да направим оригинален, качествен и модерен продукт, с който всички да се гордеем, подробно проучихме най-добрите и успешни европейски практики.

Старият „стандарт”

Старите обозначения в метрото трудно биха могли да бъдат наречени стандарт. Липсата на наредба, регулираща навигацията в метрото и градския транспорт, доведе до непоследователност в съдържанието и оформлението на табелите, често объркващи пътниците, даващи им противоречива информация. Всеки следващ участък на метрото е обозначен по различен начин като често информацията се обновява бавно: направленията на двете метролинии, отбелязването на изходите и значимите обекти в близост до станциите значително се различават, а връзките с градския транспорт на много места не отговарят на действителността.

Световните тенденции срещат български дизайн

Новият стандарт залага на минималистични и модерни форми, приоритизиращи значението на съдържанието пред неговото количество, като успоредно с текстовото съдържание използват цвят и форма за предаване на информацията. Добавихме и нови, стандартизирани международни символи, указващи връзките на метростанцията с околното пространство и близките значими обекти. Така пътниците ще могат по-лесно да планират пътуванията си.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/Fontfabric/photos/a.10150089630079001.262461.177618659000/10151350179314001/?type=3&theater/“ width=“550″/]

В целия стандарт се използва типография с характерна геометрия на буквите, отговаряща на българската версия на кирилицата, разработен от талантливите дизайнери на FontFabric. Шрифтът се нарича Kelson Sans и заслужено набира популярност сред българските дизайнери. Оразмеряването на текстовете е съобразено с препоръките на TfL (Transport for London).

При разработката на стандарта извършихме задълбочено проучване и на контрастността на всички цветови елементи, като специално внимание обърнахме на оцветяването на метролиниите. В проучването симулирахме как различните цветове за метролиниите ще се възприемат от хора, страдащи от всички известни форми на цветна слепота.

daltonism

Сравнителен анализ между цветовия контраст (разликата между цветовете на М1,2,3 и т.н.) за хората страдащи от различни форми на цветна слепота. Подборът на цветовете за отделните линии цели да ги прави ясно различими една от друга за всички пътници.

При част от табелите, съдържащи информация подлежаща на честа промяна (разписания на наземния градски транспорт например), заложихме на модулно оформление. Така актуалността на табелите е гарантирана без обслужването им да е свързано с излишни разходи.

Сред нововъведенията, които този нов стандарт носи за София, е и номерирането на изходите и входовете на метростанцията. Благодарение на тази новост пътниците ще бъдат значително улеснени при своята ориентация. Вече те ще имат възможност да помнят само една цифра вместо дълги и сложни имена. Подобна практика се прилага успешно от години в много метросистеми в Европа: Париж, Лондон, Мадрид, Будапеща…

Пътеводител – как да пътуваме с лекота?

За по-лесно и удобно ориентиране в метрото ви представяме част от новите табели на метростанция Витоша.

explanation-01

Може да разгледате презентацията по-подробно тук.

На входовете

На всеки вход на станцията са поставени табели, съдържащи името ѝ, метролинията, която я обслужва, и номер на входа/изхода.

vhod-podlez  

vhod

Във вестибюла

Влизащите във вестибюла пътници биват посрещани от широка табела, показваща името на метростанцията и маркираща входа в платената зона и достъпните крайни дестинации. След като преминат през турникетите, пътниците се ориентират по табели, посочващи направлението на влаковете, спиращи на различните перони.

vestibyul-yug

vestibul

Тъй като метростанция Витоша засега е крайна за линия 2, единият перон ще се ползва само от заминаващите влакове, а другият – само от пристигащите, който се отбелязва с надпис “Не е вход”.

ne-e-vhod

На перона

Всяка от табелите, намираща се на перона, е разделена на две полета. Полето, което е по-близо до коловоза, посочва крайната спирка и номера на линията обслужваща станцията. Второто поле показва посоката на изходите. Освен номерата им, в него се описва тяхната достъпност за хора с намалена подвижност, какъв градски транспорт може да бъде достигнат, както и значимите обекти в района.

peron

В подлеза

Пътниците напускащи станцията са водени до предпочитания от тях изход чрез система от табели. Тя е замислена така, че наближавайки търсения изход, те да съдържат все по-подробна информация за налични връзки, близки обекти и др.

izhodi-vestibyul

izhodi-all

Излизащите от станцията пътници виждат всички изходи изброени в касовата зала, а с излизането си от платената зона получават допълнителна информация на другите табла разположени в подлезите.

v-podleza

podlez

На изхода

Последните табели, които пътниците виждат напускайки станцията, са онези указващи посоката, името и номера на изхода. Освен това, подробно е подадена цялата нужна информация за значимите обекти и линиите на наземния градски транспорт. На показаната снимка табелата още очаква върху нея да бъдат поставени модулите с линиите на наземния транспорт.

izhod-5

izhod

Новите символи

Нашият стандарт съдържа нови за метрото международни символи, представящи информацията по лесен за разбиране начин. Те са разделени в няколко групи: за връзка с градския транспорт; за транспортни възли (железопътни и автогари, летище, паркинги); за значими или туристически обекти, намиращи се в пешеходна достъпност до станцията, както и за достъпност за хора с намалена подвижност.

ikoni

Карта на софийското метро

Освен вече известната на софиянци генерална схема на метрото, разположените на пероните карти на софийското метро съдържат и много по-подробна информация за района около станцията. Тя показва разположението на изходите и спирките на градския транспорт, образователни и здравни заведения, институции, търговски центрове, посолства и туристически обекти в пешеходна достъпност до станцията.

karta

Можете да разгледате картата по-подробно тук.

karta-detail

Връзки с градския транспорт и интервали на движение

За да бъде визуалната информация максимално интегрирана, новите карти описват и номерата и направленията на линиите на градския транспорт обслужващи близките до метростанцията спирки. На същото място е разположена и подробна информация за интервалите на движение на метрото в различните часове на деня, както и работното време на станцията (първи и последен влак).

razpisanie-gradski-transportrazpisanie-metro

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1099943516707936.1073741835.169132133122417&type=1&l=88dd6f35a1″ width=“550″/]

Вашето мнение е важно за нас!

Основна наша цел е информацията в метрото да бъде удобна и разбираема за всеки пътник. Затова Вашето мнение е изключително ценно за нас. Ще се радваме да получим отзиви, впечатления и коментари на: [email protected] или във Facebook на https://www.facebook.com/spasisofia/.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.