Идеята ни за линеен парк вместо паркинг на бул. Македония, която успешно наложихме на Столична община, ни окуражи да идентифицираме и други подобни места с потенциал за сериозно преобразяване. 

Бул. Вардар разполага с пространство, достатъчно за споделено ползване от пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобилно движение. Булевардът е част от Зеления ринг София – проект, който цели да свърже парковете и кварталите около центъра чрез зелен вело и пешеходен ринг.

От Спаси София ще работим за цялостната реализация на проекта за Зеления ринг. Предлагаме един от първите реализирани участъци от него да бъде бул. Вардар. За съжаление в сегашния си вид той има много нерешени проблеми. Пълзящият за сметка на зелените пространства неуреден пазар е генератор на постоянен хаос, дълги задръствания увеличават нивата на шум и замърсяват  въздуха, а неподдържаните настилки на платната за движение и тротоарите, създават предпоставки за инциденти. Поради липсата на паркоместа, автомобилите паркират в калта, по тротоарите и в зелените площи, а занемарената зелена площ около жп линията не привлича пешеходци; липсват възможности за обществен и вело транспорт.

Виждаме бъдещето на зоната през цялостна трансформация към красив и спокоен квартален парк с трамвайно трасе и уредени площи за търговия, паркиране и пешеходно движение с площ от над 20 000 м2, които да са свързани с ж.к. Красна поляна. За целта предвиждаме бул. Вардар да стане с едно платно с по една лента за движение и една за паркиране в посока, източно от жп линиите. Така ще подобрим значително достъпа към ж.к. Разсадника-Коньовица.

В проекта сме заложили на достъпни алеи за разходка, нова вело алея, площадки за детска игра, спорт и домашни любимци, богато улично обзавеждане и разнообразно озеленяване. Искаме да създадем удобно пространство – комбинация от парк и площад в сърцето на квартала, зелен градски оазис, където хората да се задържат.

Транспортната свързаност на квартала ще бъде подобрена чрез изграждането на ново озеленено трамвайно трасе.  То не само ще подобри обслужването с градски транспорт на редица квартали като Красна поляна, Разсадника, Западен парк, Захарна фабрика и Илинден, но е от ключово значение и за целия град.

Трамвайното трасе е част от кръговия трамвай на столицата, свързващ всички метро линии и основни трамвайни линии

и ще облекчи движението по натоварения бул. Константин Величков. Трасето ще позволи разкриването на нови линии и ще даде възможност за директни връзки с Централна гара и квартали като Орландовци, Надежда и Борово за западна София.

С новите широки тротоари и обособена велосипедна алея ще се подобрят възможностите и за пешеходен и вело транспорт. Усещането за сигурност на пешеходците ще бъде повишено чрез цялостно обновяване на градската среда и допълнително осветление. 

За проблема с паркирането в района, в близост да жилищните сгради на бул. Вардар,  предлагаме паркинги с достатъчен капацитет за живущите в района – многоетажни и на едно ниво.