Парк Македония – поискай шанс за Зелена София

Проект - 29/08/2016

Категория: Град за хората

Парк Македония – поискай шанс за Зелена София

парк Македония - общ изглед

Отдавна София има нужда от градски пространства, с които да можем да се гордеем и които да не отстъпват на най-добрите примери по света. Убедени сме, че предстоящата реконструкция на бул. Македония предоставя възможност това да се случи и би било жалко да я пропуснем. През последните месеци работихме усилено, за да представим нашата идея за нов градски парк в сърцето на София, която предвижда модерен и иновативен дизайн, удобни пешеходни зони, много зеленина, японски вишни, безопасни велоалеи, тихи трамваи, успокоено движение и оптимален брой паркоместа.

Защо точно бул. Македония?

Краткият отговор е: мястото е централно и просторно, а по него се срещат различни участници в движението – пешеходци, велосипедисти, трамваи и автомобили. Тези фактори правят задачата по осмислянето на нова визия на бул. Македония достатъчно предизвикателна, но същевременно откриват и възможност за радикално преобразяване. Обектът е с обща площ от над 20 000 квадратни метра: 410 метра дължина и 49 метра ширина. На пръв поглед достатъчно за реализация и на най-смелата визия, но когато вземем предвид различните обществени нужди, предизвикателството става далеч по-голямо. Изправени сме пред уникален шанс да преобразим едно голямо и емблематично пространство в столицата и екипът на Спаси София е убеден, че той не трябва да се пропуска!

Завръщане към зеления булевард от миналото

бул. Македония 1999 г.

Как е изглеждал бул. Македония преди да бъде превърнат в паркинг

Само преди 15-тина години булевардът изглеждаше по коренно различен начин. Трамвайното трасе беше обградено с високи дървета, от двете му страни имаше широки и удобни пешеходни алеи, отделени от пътните платна с по още една зелена площ и още дървета. Да, през 1999 г. инфраструктурата беше далеч от задоволителна, но основната функция на едно подобно градско пространство се изпълняваше – приоритет бяха хората и градският транспорт, а не автомобилите и необходимостта им от паркинг. По неясни причини, в началото на XXI-ви век, докато в цял свят местните управляващи започват да разбират нуждата от промяна на приоритетите при изграждането на градската среда и поставянето на хората в центъра им, нашата община реши да изсече голяма част от дърветата и да направи поредните паркинги в сърцето на София. Вредният процес продължава и днес булевардът е пуст и кален паркинг, а пешеходците нямат нито причина, нито условия да се задържат там. Затова проектът на Спаси София стъпва върху предишната зелена визия на булеварда и я надгражда със съвременни материали, урбанистични решения и модерен дизайн.

Проектът на Общината = линеен парк(инг)

Проект на Столичната община за предстоящата реконструкция на бул. Македония

Проект на Столичната община за предстоящата реконструкция на бул. Македония – паркоместа, вместо пешеходни пространства

Изготвеният от експертите в НАГ проект, който общината възнамерява да реализира, е далеч от добър. Основният недостатък е, че се запазва съществуващото положение, което нито е работещо, нито следва каквито и да е модерни принципи на градоустройството. По този начин вместо линеен парк, софиянци ще получат огромен паркинг, където ще се паркира в общо четири ленти. Централната част от булеварда, където преминават трамваите ще бъде напълно недостъпна и неизползваема за пешеходците, а основният фокус на реконструкцията – зеленото трамвайно трасе ще остане скрито от погледа. Проблем има и за велосипедистите: вместо велоалеята да бъде изпълнена по права линия от началната й точка при Руски паметник, тя пресича трамвайното трасе правейки ненужни чупки и създавайки нови конфликтни точки с пешеходци и трамваи. Пропуска се и възможността да се въведат доказали се като ефективни урбанистични решения за успокояване на трафика. Подобни мерки включват повдигания в зоните на кръстовищата и удължения на тротоарите, които значително биха повишили безопасността на всички. За съжаление проектът не предвижда и използването и на по-качествени и оригинални материали, нито пък залага на иновативен и интересен дизайн.

Затова предлагаме алтернативен проект, който взима предвид съвременните тенденции при реконструкцията на градските пространства, поставяйки хората и зеленината в центъра на вниманието.

Идеята на Спаси София – модерно пространство за всички!

park-makedoniya-200-parkomesta

Красиво, функционално и удобно за всички

При изготвянето на проекта сме имали за цел максимално да използваме наличното пространство за нуждите на всички софиянци. Не само достатъчно място за автомобилите, но и приятни пространства за пешеходците, модерен дизайн, много зеленина, цъфтящи в розово японски вишни в София и безопасни велоалеи. Създаваме удобно пространство, представляващо комбинация между парк и площад в сърцето на града, където софиянци ще могат свободно да се движат и социализират. Привлекателен градски оазис, където хората ще се задържат, а няма да преминават транзит.

За пешеходците: линеен парк, места за отдих, много зеленина и сянка

парк Македония - пешеходни алеи с кътове за почивка и сянка

Пешеходни алеи с шарена сянка, удобни пейки за почивка и срещи и много зеленина

Не всички ползваме автомобили, градски транспорт или велосипеди. Всички обаче сме пешеходци. Затова и основното внимание в проекта е насочено към тяхното удобство и безопасност. Вярваме, че пешеходните пространства в столицата са крайно недостатъчни и този проект е чудесна стъпка към решаването на проблема. Освен двата широки тротоара, предвиждаме и изграждане на две пешеходни алеи от двете страни на трамвайното трасе. Проектирани като по-интимни и изолирани градски оазиси, обградени от много зеленина, те разполагат и с много пейки и места за отдих. Настилката е от големи гранитни плочи в неутрално сив цвят, като останалите градски елементи също са съобразени с нея. Пешеходните алеи са отделени както от улицата, така и от трамвайното трасе с жив плет и дървета, които в летните месеци да служат като естествена защита от слънцето. Интересен акцент е и поставянето на японски вишни, които ще придадат екзотика и цвят на цялото пространство, а и се надяваме да компенсират отрязаните подобни дървета в друга част на София от самозабравили се новобогаташи. В специално направени за целта отвори в настилката, предвиждаме и засаждането на диви лавандули по протежението на алеята и в близост до пейките както и на различни декоративни треви. Комбинацията на всичките тези решения вярваме, че ще направи зоната уникално за София място, повод за гордост на столичани и пример за бъдещи градски пространства не само в София, но и в страната.

За автомобилите: уредено паркиране и успокоена улица

парк Македония - успокоено движение

Успокоеното движение гарантира спокойствие за шофьорите

За автомобилите предвиждаме уредени, широки и ясно обозначени паркоместа вместо сегашните кални площи. Те ще са разположени до тротоарите, от външните страни на булеварда. По този начин запазваме голям брой паркоместа, но същевременно освобождаваме централното пространство, за да го върнем към предишната му функция на зона с алеи и зеленина. По този начин се постига баланс между интересите на гражданите и необходимостта им от повече зелени площи, и нуждата от оптимален брой паркоместа за живущите в района.

Градски транспорт: тихи и бързи трамваи по затревено трасе

парк Македония - зелени релси за бърз трамваен транспорт

Затревените трамвайни трасета гарантират подобрен микроклимат

Затревеното трамвайно трасе се намира по средата на булеварда и е обградено от жив плет, който освен, че ще намали шума, ще бъде и естествена преграда гарантирайки сигурността на пешеходците и бързата скорост на трамваите. Стълбовете на контактната мрежа позволяват окачване на мрежата за двата коловоза на един стълб. Също така са поставени на зиг-заг, с което се минимизира визуалното натоварване на парка. Тези решения гарантират, че трамваите няма да нарушават мира и спокойствието нито на посетителите на парка, нито на живущите наблизо граждани.

За велосипедистите: безопасна, широка и обмислена алея

парк Македония - удобни и обособени велоалеи

Обособена и защитена велоалея е крачка към подобряване на условията за велосипедистите

Велосипедистите получават ключово внимание и подобрения в нашия проект за бул. Македония. Обособяването на 3 метра широка, двупосочна велоалея по северната страна на булеварда, спестява на велосипедистите четири завоя и конфликти както с пешеходците, така и с трамваите. Различното ниво, на което се намира велосипедната алея, и пълното й отделяне от останалите участници в движението гарантират удобно и безопасно каране. В зоните на кръстовищата с двете малки улици са обособени т.нар. повдигнати кръстовища, които забавят автомобилите и повишават безопасността на всички. Подобни урбанистични решения и дизайн на пространствата са ключови за избягване на конфликти между автомобили, пешеходци и велосипедисти.  

Кръстовищата: фукнционални и безопасни

парк Македония - повдигнати кръстовища

Безопасността на пешеходците и велосипедистите не е скъпо удоволствие

Зоните около всички кръстовища са повдигнати и предвидени по стандартите на концепцията за т.нар. защитено кръстовище (англ. Protected Intersection). Всички участници в движението комуникират на едно и също ниво чрез повдигане на настилката, а тротоарите са разширени с цел улеснен достъп и подобрена видимост. Освен повече пространство за пешеходците, тези зони могат да бъдат използвани за различни видове градска мебел: стоянки или станции за наем на велосипеди, пейки и кошчета, кашпи с цветя, подземни кофи и т.н. Осветлението е осмислено по начин, който гарантира нужната осветеност през нощта, но и премахва гората от стълбове характерна за София. Това се постига чрез окачването на повече осветителни тела по стълбовете за осветление и контактната мрежа, т.е. чрез максимално използване на наличните възможности.

Подкрепете ни! Заедно за нов модерен парк в центъра на София

Ако модерната визията за бул. Македония предложена от Спаси София съвпада с вашите възгледи за това как трябва да изглежда и функционира зеленият град на XXI-ви век и ако сте на мнение, че проектът защитава и балансира интересите на всички участници в движението, ще бъдем много щастливи да застанете зад тази идея. Всяко ваше споделяне на концепцията било то във Фейсбук или между роднини и приятели, увеличава шансовете за нейната реализация. Борбата ни за запазването на трамвайното трасе в Лозенец и линия №6 доказа, че с много работа и широка гражданска подкрепа, нещата в София могат да се случат. Затова ще бъдем изключително признателни, ако ни помагате и в тази кауза. Убедени сме, че София трябва да бъде модерен, зелен и приятен град, а софиянци заслужават качествени, зелени и удобни пространства.

За реализирането на този проект работихме заедно с Явор Иванов – студент по архитектура в Нотингам. Бихме искали сърдечно да му благодарим за прекрасните визуализации и идеи. Вярваме, че това е само началото на едно успешно сътрудничество.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.