Предлагаме линеен парк и трамвайно трасе по бул. Вардар

Предлагаме линеен парк и трамвайно трасе по бул. Вардар
Проблемите, които адресираме:
  • Изоставена територия около рядко използвана жп линия
  • Хаотичен и неугледен пазар „Красна поляна“
  • Липса на адекватна транспортна връзка между МС Вардар и бул. Възкресение

Булевард Вардар е нетипично за София широк булевард в ж.к. Красна поляна. Започва от стадион Септември на юг и достига до Западен парк в ж.к. Гевгелийски. Някога очарователен и привлекателен за гражданите заради близостта до централната градска част, спортните съоръжения и паркове, днес районът се задушава от мръсен въздух и шум.

Съществуващият жп клон, свързващ ТЕЦ Земляне с националната железопътна мрежа, бул. Вардар е запазил булеварда с широк профил с почти пълна общинска и държавна собственост. Това прави бул. Вардар изключително подходящ за оформянето на линеен парк, който също да е и красив вторичен градски център, съвместяващ функции за отдих, спорт и пазаруване в нов уреден пазар “Красна поляна”. Убедени сме, че такъв линеен парк ще е популярно място за социализация без да загуби ролята си на основен коридор за връзка север-юг за ограждащите го квартали. Именно това вдъхнови екипът ни да създаде идейния проект за линеен парк “Вардар”. С него показваме, че пълната трансформация на пространствата в града ни, е постижима цел за София.

Градска среда

Основна цел на проекта е да създадем голям и функционален линеен парк като пространство, оградено от жилищни сгради, велоалея, парк за разходка на домашни любимци, интерактивни настилки и кътове за отдих, както и преструктурирането на пазар Красна поляна.

Линейният парк е организиран около надлъжна пешеходна алея и серия от напречни алеи, осигуряващи директна пешеходна връзка между ж.к. Красна поляна и ж.к. Разсадника. Пресичането на жп линията сега е неуредено, а пространството около нея е неизползваемо. Достъпността на възрастни и трудноподвижни хора, както и на детски колички в района е много ниска, на места – невъзможна без чужда помощ. Чрез новата инфраструктура и пешеходни пътеки достъпът до градския транспорт, блоковете и търговските площи ще е безпроблемен.

В проекта сме заложили на достъпни алеи за разходка, нова велоалея, площадки за детска игра, спорт и домашни любимци, богато улично обзавеждане и разнообразно озеленяване. Искаме да създадем удобно пространство – комбинация от парк и площад в сърцето на квартала, зелен градски оазис, където хората да се задържат.

В площта на линейния парк, разположени покрай главните пешеходни алеи предвиждаме и два квартални пазара, изградени като цялостен търговски комплекс. Така ще можем да заменим неугледните  и разностилни будки, разположени дори в сервитута на жп линията, с приятни подредени павилиони, осигуряващи всичко нужно на търговците за съхранение и излагане на стоката си.

Велосипедна алея

Булевард Вардар е част от “Зеления ринг София” – концепция, която цели да трансформира 30 км неизползвани територии в различни части на града и да ги превърне в линеен парк, провеждащ пешеходен и велосипеден трафик между кварталите, основно използвайки изоставени жп линии от околовръстната железница на София.

Ние предлагаме един от първите участъци от Зеления ринг да бъде именно бул. Вардар. В проекта за линейния парк предлагаме обособяването на широка 3 метра велоалея, изнесена от пътното платно, осигуряваща комфортно и безопасно движение.

Градски транспорт

Бул. Вардар попада между две основни пътни артерии на столицата – бул. Царица Йоанна и бул. Възкресение и свързва МС Вардар (М1 и М4) с обособеното трамвайно трасе, стигащо до МС Овча купел (М3). Интензивният трафик по тях и ролята на бул. Вардар на дубльор на бул. Константин Величков, генерира големи задръствания в час пик, т.к. днес липсва добра свързаност на района с градски транспорт. Булевардът се обслужва единствено от автобусна линия №77, която е с интервал на движение от над 20 минути в час пик. Натовареността на автомобилния трафик подсказва за нуждата от нови връзки между ж.к. Люлин и бул. Акад. И. Е. Гешов и ж.к. Илинден и кв. Овча купел.

Именно заради това в проекта предлагаме по бул. Вардар да се създаде нова трамвайна връзка между обръщача на гара Захарна фабрика и бул. Възкресение. Тя е част от западната дъга на ринговия трамвай, който да свързва всички метро линии в града с важни връзки периферия-периферия. Ринговият трамвай се прогнозира да бъде изключително натоварен, като консервативните оценки само за южната му дъга (по строящият се бул. Тодор Каблешков) са за над 60 000 пътника на ден.

Между ул. Божурище и бул. Възкресение предвиждаме общо 5 трамвайни и 4 автобусни спирки с широки и удобни навеси с удобни места за изчакване, автомат за билети и т.н., като по бул. Възкресение предвиждаме автобусите и трамваите да се движат в споделено трасе като това на бул. Възкресение.

Основната функция на улиците е да осигуряват движението на максимален брой хора, не автомобили. Създаването на адекватни транспортни връзки и за други видове транспорт – пешеходно и велосипедно движение и градски транспорт, ще позволят на много хора, които днес се движат с автомобил, да преминат към други форми на придвижване. Така дори и общият брой пътуващи по една улица да се е увеличил, трафикът намалява, а с него – и шумът.

Автомобилно движение

Ефективно използваните ленти по бул. Вардар днес са две – по една в посока по цялата му дължина от ул. Божурище до бул. Възкресение, като южно от бул. Александър Стамболийски, те се разделят в две еднопосочни платна от двете страни на жп линията. Така тя прекъсва всички връзки запад-изток между ж.к. Красна поляна и ж.к. Разсадника. Макар тези платна да са с две ленти в посока, крайните се ползват за паркиране. За да оптимизираме пространството, предлагаме изцяло нов уличен профил, който запазва съществуващият брой ленти за движение.

Новият уличен профил разполага автомобилното движение източно от жп линията, като в нейната ос се разполага трамвая. Запазването на жп линията е ключово, ако искаме ТЕЦ Земляне да може да работи с резервните си мощности, които зависят от доставки на гориво през нея. Затова предлагаме трамвайното трасе да съвместява и жп линията.

Кръстовищата се предвиждат на едно ниво и съобразени с нуждите на трафика и пешеходците. Изместването на автомобилните ленти в едно платно позволява и четириклонно кръстовище между бул. Вардар и ул. Одоровци. Така се отваря нов вход към ж.к. Красна поляна. Предвиждаме пешеходните пресичания да са с всички съвременни елементи за пътна безопасност и достъпна среда – повдигнати кръстовища при пешеходните пресичания, криви, непозволяващи влизане в преките с високи скорости, широки и равни тротоари и т.н.

Общият брой на нерегламентираните паркоместа (в пътни ленти, върху тротоари, в зелените площи и т.н.), които екипа ни установи в района, са над 750. Предвиждаме нови паркинги (с възможност да бъдат допълнени и с подземни нива), нови паркоместа около блоковете, както и вело паркинги. При планирането на автомобилното движение сме помислили и за джобове за контейнери за боклук, които са уредени така, че паркирането близо до тях да е невъзможно, но и сметоизвозването – безпроблемно.

Обследвали сме възможността за поетапно изграждане на многоетажни паркинги, всеки с капацитет 300 паркоместа върху терени, в близост до блоковете, увеличаващи общия капацитет. Пример за такова може да е паркинга зад бл. 65. При изграждане само на още два паркинга, общият капацитет ще стане 900 броя.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.