Тротоарите, извън всякакво съмнение, са част от пътната инфраструктура, предназначена само и единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното, комфортно и удобно придвижване на всички в градската среда. За да осигуряват това, те трябва да бъдат проходими, достатъчно широки и без препятствия, да осигуряват бързи и праволинейни връзки и да имат равна и качествена настилка. Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри, въпреки значителното пешеходно натоварване.

Един от сериозните проблеми, които допринасят за това София да е столицата с най-лоши тротоари в Европейския съюз, е позволеното паркиране върху тях. Те често са окупирани от множество хаотично паркирани автомобили, които значително стесняват наличното пространство и принуждават пешеходците да “лавират” между тях или да се движат по пътното платно. Освен това автомобилите унищожават и без това некачествените настилки, допълнително затруднявайки пешеходците и превръщайки в на практика недостъпна градската среда за хора със затруднена мобилност или родители с детски колички и малки деца. Опасното преживяване е комбинирано и със силно нарушената естетика на градската среда.

Законите са тук, за да (НЕ) се спазват!?

Общината оправдава това състояние с вратичка в закона.

Чл. 94, (3) от ЗДП казва: допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци.

Този член обаче постоянно се нарушава – значителна част от паркоместата разположени върху тротоарите не отговарят на условието за успоредно на пътната ос разположение, т.е. се паркира перпендикулярно или косо на пътя. Често се нарушава и минималната проходима част от тротоара от 1,50 м., като никой не следи дали се паркират и превозни средства с маса над 2,5 тона. Това е още една от причините за съществените щети върху настилките. Подобно състояние на тротоарните площи, особено в центъра на София, е недопустимо за една европейска столица и показва пълна липса на желание у управляващите да осигурят заслужен комфорт на жителите ѝ. Затова намирането на устойчиво решение не може да бъде отлагано повече.

Кампания – тротоари ЗА пешеходци!

Състоянието на тротоарите в центъра на София, даже и около най-значимите забележителности или държавни и общински институции, е видим резултат както на хаоса завладял обществото ни, така и на пасивността на Столичната община да налага ред и решава проблеми. Неправилно е символи на София като църквите Св. Ал. Невски, Св. Неделя или Св. София да бъдат обсадени от коли, нарушавайки изящната им визия и възпрепятстващи желаещите да им се любуват. Израз на нецивилизованост е хората да биват принуждавани да ходят по унищожени хлопащи плочки или да вървят директно по пътното платно.

Ние заслужаваме далеч по-качествена и безопасна градска среда! Затова започваме целенасочена и продължителна кампания за освобождаване на най-знаковите и използвани софийски тротоари от автомобили! Смятаме, че служебните абонаменти разположени върху тротоарите на столицата и ползвани от редица държавни и общински институции трябва незабавно да бъдат премахнати.

Отказвайки се от служебните си абонаменти институциите ще покажат уважение към най-уязвимите в движението, ще мотивират хората да изберат по-екологични и устойчиви форми на градска мобилност и ще дадат своя принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка.

Чрез серия от примери, акции и предложения ще призоваваме Столичната община и ЦГМ да премахват служебните абонаменти и местата за паркиране върху тротоарите. Тротоарите са публична инфраструктура предназначена за пешеходно движение, на която колите нямат място и не би трябвало да са добре дошли.

 width=

Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. Московска

В момента тротоарът намиращ се срещу сградата на Столичната община на ул. Московска №33 е пример за това как не трябва да изглежда едно градско пространство. Паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета. Същевременно паркингът обгражда и една от най-старите църкви в града и сградата, от която столицата ни получава името си – Св. София.

Предлагаме да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. Г. С. Раковски.

Ул. Московска се намира в самия център на София и граничи с най-важните сгради в София – храм паметника Св. Александър Невски и църквата Св. София. Там са също Гробницата на Хонорий и зелени площи с много паметници. Напълно недопустимо е достъпността до всички тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходимите тротоари наоколо.

Съветниците да дадат пример – с градски транспорт вместо кола на работа!

Сградата на Столична община е на достатъчно комуникативно място, обслужвано от линии на градския транспорт и само на 5 минути пеша от метростанция СУ Св. Климент Охридски. Работещите на Московска №33 трябва да бъдат насърчавани от своите началници да ползват устойчиви форми на придвижване от и до работа. Това в най-голяма степен се отнася за общинските съветници и високопоставените служители на столичната администрация. В момента за тяхно удобство Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, разположени не само пред сградата на ул. Московска №33, но и в околните улици и площада пред храм-паметника Св. Ал. Невски.

Смятаме, че това поведение дава напълно грешен сигнал към гражданите и е безотговорно към развитието на София. Това е особено лицемерно, имайки предвид скъпите медийни кампании, финансирани с данъците на софиянци, приканващи ги да оставят автомобилите и да бъдат по-отговорни към своя град.

Г-жо Фандъкова, зелена столица сме на думи или на дела?

За да живеем в по-добра София, настояваме за незабавна реакция от страна на всички отговорни институции. Надяваме се Центърът за градска мобилност, в лицето на г-н Христиан Петров и г-жа Румяна Милова, да удостоят с реакция нашето предложение и да премахнат служебните абонаменти и паркоместа, разположени върху тротоарите на ул. Московска. Надяваме се и Столичната община, в лицето на зам.-кмета по транспорт г-н Евгени Крусев, да докаже чрез този прост пример, че пешеходното движение и превръщането на София в комфортен, уреден, зелен и устойчив град е неин приоритет. Крайно време е заявките за зелена столица да минат от думи към дела.

Убедени сме, че подобно решение ще бъде малка, но важна стъпка за повдигането на качеството на живот в града и насърчаването на пешеходното движение. Това ще направи София по-приветлив град както за софиянци, така и за гостите на столицата, които безопасно ще могат да се наслаждават на подобрена визуална и физическа среда. Тази мярка ще изпрати ясен сигнал, че отговорните общински институции, като Столичната община и ЦГМ, работят за постигането на тези цели и привеждат в изпълнение многократно дадените обещания за превръщането на София в зелен, модерен и удобен град.