Нова трамвайна линия 15 между Бъкстон и Хладилника предлага зам.-кметът по Транспорт Илиян Павлов, заедно с общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов. Тя ще подсили две от най-натоварените трамвайни линии в града – 5 и 10, които, заради заради добрата си скорост и честите интервали, привличат все повече пътници.

“Трамвайният коридор на бул. Цар Борис III е доказано най-бързата връзка с центъра за всички квартали по протежението му, а в началото на годината, времето за пътуване беше намалено с около 30%, с което успяхме да привлечем още пътници. Затова предлагаме нова линия 15, с която целим да намалим интервалите, да подобрим комфорта на пътниците, и да осигурим нови директни връзки за гражданите.” – обясни зам.-кметът инж. Павлов. 


Вносителите на доклада подчертават, че по данни от електронната система, трамваи 10 и 18 също са запълнени, тъй като осигуряват връзка за жителите на кварталите „Лозенец“, „Хладилника“ и „Кръстова вада“ с центъра и обслужват натоварената улица “Граф Игнатиев”.

“С трамвайна линия 15 обединяваме два от трите най-натоварени трамвайни коридора в целия град и възстановяваме липсващата директна връзка между бул. „Цар Борис III” и ул. „Граф Игнатиев”, която исторически винаги е била търсена, но беше прекъсната преди десетина години” – заяви Борис Бонев, лидер на Спаси София и председател на групата на ПП-ДБ и Спаси София в общинския съвет. “Това е поредната мярка за подобряване на транспортната свързаност на София. Работим за да направим пътуването в града максимално бързо за гражданите, за да бъде градският транспорт все по-удобен за пътниците.” – добави той.

Разписанието на новата линия ще бъде синхронизирано с линии 4 и 5 и така се осигуряват равномерни интервали на движение под 3 минути по бул. „Цар Борис III”.  Това е поредната мярка, която реализираме в последните месеци. Продължаваме да работим, за да направим градския транспорт истинска алтернарива на личните автомобили. Нашата дългосрочна цел е трафикът в града да се успокои и въздухът да бъде по-чист.“ – завърши инж. Павлов. 

Новата линия 15 е с маршрут ж.к. „Бъкстон“ – пл. „Македония” – ул. „Граф Игнатиев” – кв. „Лозенец“ – метростанция „Витоша“ и ще започне да се движи от 07.05.2024 г.