Защо влизам в битката за София?

Роден съм и съм израснал в София и развитието на родния ми град винаги е било моя кауза. През 2009 г. намерих съмишленици, с които се обединихме около каузата за реализиране на третия метродиаметър в София и основахме организацията “Спаси метрото”. След като борбата ни се увенча с успех, през 2015 г. създадохме Спаси София. От малка група съмишленици, в следващите няколко години ние се превърнахме в една от най-разпознаваемите граждански организации в България, основен коректив на лошото управление на столицата.

Дългогодишният ни труд в името на един по-добър и подреден град достигна своята кулминация през 2019 г. , когато на местните избори се явих като независим кандидат-кмет и напук на всички прогнози спечелихме доверието на 50000 наши съграждани. Тези гласове бяха достъчни, за да стана независим член на СОС, където да защитавам гражданските права на софиянци през следващите четири години.

Тази година София има исторически шанс да промени веднъж завинаги посоката си за развитие и вместо на последно място във всички класации за качество на живот, да се превърне в пример за модерна европейска столица. Именно затова със знанията и уменията, натрупани през последните повече от 14 години аз се кандидатирам за водач на листата за Общински съвет и заставам начело на битката за спечелване на пълно мнозинство още на първи тур.

Какво искам да променя?

  • Мащабни инвестиции в кварталите и равнопоставено развитие на районите, с цел чувствително подобрение на качеството на живот на всички софиянци, независимо къде живеят. Цялостно обновяване на инфраструктурата в близост до домовете на гражданите – равни тротоари и улици, уредени места за паркиране и зелени междублокови пространства с детски и спортни площадки.
  • Прозрачно и ефективно управление – край на некачествените ремонти, нагласените обществени поръчки и липсата на контрол, чрез реформа на процесите и структурата на общинските институции. Дигитализация на процесите и услугите и пълна прозрачност в обществените поръчки, съставянето и изразходването на бюджета, както и на дейностите на кмета, общинските съветници и общинските дружества. Въвеждане на механизми за упражняване на строг контрол и системно намаляване на корупцията и зависимостите
  • Чист, зелен и проспериращ град – решителна битка за чист въздух и опазване и развитие на зеленината в София чрез системно затягане на контрола над почистващите фирми и нулева толерантност към всички замърсители. Интелигентно управление на отпадъците и кръгова икономика. Уникалните дадености на София като планината Витоша и минералните бани се връщат на гражданите и спомагат за позиционирането на града като зелена столица с високо качество на живот. Тези фактори са предпоставка за разгръщането на икономическия потенциал, развитие на предприемачеството, малкия бизнес и средата за наука, иновации, туризъм и създаването на нов бранд/идентичност на София.

Кой съм аз…

Казвам се Борис Бонев. Завършил съм бизнес администрация в Софийския университет, както и магистратури по управление и иновации в Сорбоната. Професионалният ми опит започва във фирма за управление на проекти и стаж в Министерство на икономиката, а след това съм работил в Париж в големи международни компании, отговаряйки за развитието на ключови клиенти и пазари. След връщането си в София, повече от 3 години бях в екипа на най-големия български производител и дистрибутор на био продукти, където отговарях за международната търговия и развитието на пазарите в 12 държави от Европа и Близкия изток.

В момента съм независим общински съветник в Столичен общински съвет. Член съм на три комисии – по архитектура, по транспорт и по противодействие на корупцията.

Градски активист и един от основателите на “Спаси метрото”. Лидер на “Спаси София”.