София никога не се е славила с хубава коледна украса, а всяка година, ако следим процеса по украсяване, виждаме едни нещастни хора да правят нещо насила, без да се вълнуват от  крайния резултат. На малкото украсени улици и булеварди, почти изцяло в центъра на града, висят скучни гирлянди или светлинки, които са повече реклами на банки и телевизии, отколкото да са средство за създаване на настроение.

Знакови сгради не са украсени, а при други украсата едва се забелязва. Там, където обикновено тече животът – на пешеходните улици, положението е още по-мрачно. Бул. Витоша е украсен без желание за нещо по-оригинално или впечатляващо – няколко провесени светещи гирлянди и опаковани дървета. Подобна е картината и по други централни улици, докато из кварталите е практически невъзможно да бъде видяна публична украса. През годините многократно коментирахме защо е важно София да има истински коледен дух, а не призрак. Искаме градът ни да блести и да бъде оживен по време на коледните и новогодишни празници, за да може всеки да се почувства малко по-щастлив.

Затова ще се погрижим столицата ни да бъде по-светло, весело и атрактивно място за посрещане на празниците.

Ще обявим конкурс за единна визия на празнична украса и ще увеличим средствата за поставянето ѝ. Частни компании отново ще имат възможност да се включват, но ще прекратим практиката на огромни рекламни лога.

Ще обособим и места за повече коледни базари, както в центъра на града, така и в кварталите и селата.

Създаването на уникална празнична атмосфера с много и разнообразни събития на открито могат да бъдат привлекателни и за туристите. По примера на Белград особено активно ще рекламираме възможностите за посрещане на празниците в София в съседни държави, най-вече Македония, Сърбия и Гърция.

Ще подготвим и план за поставяне на празнична украса и за други знакови празници от местния и национален календар като Великден, Денят на София, 24 май, Денят на независимостта, Денят на Съединението и др., съобразени със Стандарта за градската среда и с облик, който да  допълва красотата на града и изгражда национална гордост. По примера на Велико Търново и Пловдив пък ще заменим рекламните пана на стълбовете на осветлението по бул. Цариградско шосе със стойки за българското и софийското знамена, като ще направим градското знаме част от целогодишната украса на повече места в града.