Жълтите павета са един от символите на града, без които София няма да е същата. Въпреки безспорните им естетически качества и важност, некадърността и незаинтересоваността на досегашните управленци допусна днешното им лошо състояние. Ремонтът на пл. Народно събрание стана нарицателен за безразличието на администрацията към съхранението на символичната настилка.

За нас е от първостепенно значение да съхраним визията и духа на Стара София. Затова незабавно ще проучим възможностите за производство на нови жълти павета и за закупуване на стари такива от градове в Унгария, Австрия и Словакия.

Жълтите павета не трябва да бъдат спирачка пред развитието на града. Затова ще работим с Министерство на културата за промяна в режима на защита, но не в посока улесняваща премахването им, а позволяваща позитивна промяна в сърцето на града.

Ключови пространства като пл. Княз Александър I Батенберг, пл. Народно събрание, пл. Желю Желев са превърнати в паркинги, защото съществуващите в момента правила не позволяват застланите с жълти павета площи да се преосмислят. Ако искаме тези знакови площади и свързващият ги бул. Цар Освободител да са пространства за хора, а не за автомобили, е редно да свием пътното платно, за сметка на по-широки тротоари, пешеходни и зелени площи, повече пространства, които да се използват за социални функции и т.н. С преосмислянето на главните градски площади ще върнем освободените жълти павета по други централни улици и пространства, които в миналото са били застлани с тях.

Като настилка, жълтите павета са гладки и с малко сцепление, особено при дъжд и сняг. Това ги прави крайно неподходящи за улици с интензивен автомобилен трафик. Опазването им ще е обвързано с политика по отклоняване на автомобилното движение от улиците, застлани с жълти павета, а за алтернатива на знаковата настилка, подходяща за пешеходните пространства, ще трябва да се потърси или разработи аналог, пресъздаващ вида, цвета и формата им, но с по-добри експлоатационни параметри.