Защо Шишман трябва да е пешеходен

Проект - 18/05/2020

Категория: Град за хората

Защо Шишман трябва да е пешеходен

Ремонтът на една от най-емблематичните и обичани улици в централна София – ул. Цар Шишман, се отлага за трета поредна година. Въпреки че вероятната причина за разтрогване на договора с изпълнителя ДжиПи Груп, е предпазване на фирмата от неизбежните тежки санкции (остават само няколко дни от официалния срок за ремонта на двете улици), все пак отлагането дава шанс да преосмислим проекта и функцията на улицата

До този момент Столичната община предвиждаше да налее няколко милиона в ремонта на Шишман, без съществено да промени визията и характеристиките ѝ. Проектът предвижда тесните тротоари, които на много места са под законовия минимум от 1,5 метра, да се запазят, а липсата на зеленина да бъде само символично компенсирана с поставянето на ниска растителност в кашпи. Автомобилното движение и паркиране ще заемат почти цялото налично пространство по улицата, въпреки доказателствата, които ни насочват да се случи точно обратното (за тях ще стане дума по-късно в текста). 

Отлагането на ремонта дава възможност да си зададем въпроса – дали да инвестираме милиони, за да повторим съществуващия неудобен вид и функции или да превърнем улицата в това, което тя заслужава да бъде – една от най-удобните и живи улици на София?

Какво трябва да се случи? – Нека погледнем данните

През 2017 г., като част от проекта „София – град за хората“, част от доклада на арх. Ян Геел, бе проведено професионално преброяване на всички участници в движението – пешеходци, автомобили и велосипеди, на няколко ключови точки от улицата. Целта беше да се преброи кой и как всъщност ползва улицата и дали ограниченото публично пространство е справедливо разпределено. Проучването беше направено по международно призната методология, с която масово се работи по целият свят. И данните са красноречиви и еднозначни.

 class=
Карта на пешеходната мрежа на града, доклад по проект „София – град за хората“, изготвен от „Геел“

Преброяването, проведено през Април 2017 г., показа че огромната част от преминаващите през ул. Цар Шишман са пешеходци – цели 74%, докато автомобилите са значително по-малко – 25%. Оставащите 1,6 процента са велосипедисти. В абсолютни числа, за 12-те часа, през ул. Цар Шишман са преминали 7440 пешеходеца, 2544 автомобила и 144 велосипеда. Въпреки сериозния превес на пешеходците, те разполагат с минимален процент от публичното пространство. Едва около 20% от наличната площ е на тяхно разположението под формата на два тесни тротоара, които са осеяни с препятствия – колчета, улични стълбове, ел. табла, шахти… Останалото пространство е заето от преминаващи и паркирали автомобили.

Именно на база на тези данни, в Плана за действие на арх. Ян Геел, поръчан от г-жа Фандъкова и единодушно приет от Столичния общински съвет, се предвижда ул. Цар Шишман да стане пешеходна зона. Допълнителни аргументи за тази промяна са, че улицата свързва много важни за центъра на София пространства (ул. Граф Игнатиев, пл. Народно събрание и храм-паметника Св. Александър Невски), а значимият пешеходен поток активно спомага за развитието на малкия бизнес – множество търговски обекти, заведения и ресторанти. 

Въпреки конкретните препоръки на Плана на арх. Ян Геел, широко рекламиран от кмета, през последните години в транспортната и пешеходна схема на града няма почти никаква промяна. 

Какво показва новото изследване през 2020

За да не разчитаме на остарели и неактуални данни, през февруари 2020 г. направихме ново транспортно преброяване по абсолютна същата методология и на същите локации. (Преброяване в рамките на 12 часа на 4 пункта). Нашето предположение беше, че въпреки бездействието на Столична община, градът по естествен път се саморегулирал и улиците започват да променят характера си. Ето и резултатите: 

  • Броят и делът на пешеходците нарастват спрямо 2017 г. – за дванадесетте часа през улицата преминаха 8082 пешеходеца или 86,3% от цялото движение по улицата. 
  • Броят и делът на автомобилите спада осезаемо спрямо 2017 г. – за дванадесетте часа през улицата преминаха 1134 автомобила или 12,1% от цялото движение по улицата. 
  • Броят и делът на велосипедите остава непроменен спрямо 2017 г. – за дванадесетте часа през улицата преминаха 150 велосипеда или 1,6% от движението по улицата. 
 class=

Сравнявайки данните между 2017 г. и 2020 г. трябва да се има предвид, че април е по-топъл месец от годината, когато традиционно има увеличаване на пешеходното и велосипедното движение. Това води до обосновано предположение, че делът на автомобилите вероятно би бил още по-малък, ако проучването беше проведено и през април на 2020 г., както и планирахме, преди здравната криза. 
Така съотношението коли към пешеходци, важно за определяне на начина на ползване на ул. Цар Шишман, е в порядъка 1 към 7, при това без никакви мерки от страна на Общината за стимулиране на пешеходното движение или ограничаване на автомобилите.

 class=

Изводът от двете проучвания е ясен – градският живот през последните години значително се е променил в посока повече пешеходци и по-малко автомобили, които влизат в тази централна част на София. Това не е учудващо, имайки предвид, че по ул. Цар Шишман съществуват и продължават да се отварят нови заведения, ресторанти, барове и магазини, които не само привличат повече пешеходен трафик, но и обогатяват културния живот и туристическия продукт на столицата.

 class=

Тази тенденция, която от години се наблюдава и във всички европейски градове, със сигурност ще се засили след здравната криза. Затова е наложително да бъдат обособени много повече пешеходни зони и зони за споделено придвижване. 

Шишман ще бъде прекрасна пешеходна улица

Не само данните от преброяванията, но и  чисто човешките възприятия за приятна, удобна и безопасна градска среда с човешки мащаб, наситена с различни дейности, услуги и забележителности, показват, че улицата трябва да бъде пешеходна. Всъщност, едва ли ще намерим по-подходяща за целта улица в София. 

Затова, възползвайки се от отлагането на ремонта и възложеното препроектиране, настояваме да се отразят даденостите на улицата и нуждите на различните участници в движението. Ето конкретните ни предложения: 

  • Пешеходна улица. Вариантите за това са много, като може да бъде включен и междинен етап в продължение на една година, когато улицата ще се затваря за автомобили през почивните дни. Друг вариант е възможност за паркиране и преминаване на автомобили, но само на живущите т.е. притежателите на стикери в същата подзона на Синя зона. Това, на първо време би бил разумен компромис.
  • Във всеки случай местата за паркиране трябва да бъдат значително редуцирани, като това ще отвори място за повече пространства за пешеходците – най-големият ползвател на тази улица. Живущите могат да бъдат частично компенсирани като трите министерства в района (на Вътрешните работи, Спорта и на Икономиката) и Народното събрание бъдат заставени от Столичната община да намалят броя на Служебни абонаменти, които в момента се ползват безконтролно и същите места да бъдат на разположение на живущите. 
  • Улицата на едно ниво. Условие за превръщането на ул. Цар Шишман в напълно пешеходна или споделена с автомобили на живущите в района улица е значително да бъде разширена зоната за свободно и безопасно пешеходно движение, което може да се случи чрез елиминиране на бордюрите. Това ще допринесе и за значително подобрение на достъпността за възрастните хора и хората с увреждания.
  • Засаждане на нови дървета. По ул. Цар Шишман има едва 4 дървета, заради което улицата е неприветлива, прашна и некомфортна. Затова предлагаме, на мястото на част от местата за паркиране, да бъдат засадени нови и вече пораснали дръвчета, които веднага да имат екологичен и естетичен ефект. 
  • Изграждане на аксиално осветление. Всички знаем неудобствата от осеяните със стълбове тесни тротоари, които сериозно затрудняват ходенето пеша. Затова предлагаме изграждане на аксиално осветление, т.е. осветление което не се поставя на стълбове, а се закача по околните фасади. Това е идеално решение за ул. Цар Шишман, която е с подходящи за целта габарити, а решението допълнително щади градската среда и гарантира адекватно осветление по цялата зона. Всъщност, първоначалният проект предвиждаше именно такова осветление, но има индикации, че то се променя в крачка и Общината отново залага на осветление чрез стълбове по тесните тротоари, което е неразумно и не трябва да се допуска. 
  • Настилка от едроразмерни гранитни плочи. Избраната на ул. Граф Игнатиев настилка не е подходяща за ул. Цар Шишман. Тя е тъмна и с банален растер, което допълнително ще допринесе по-тясната улица да бъде още по-неугледна и непривлекателна. Възложеното от кмета г-жа Фандъкова препроектиране и премахване на бетоновата плоча под настилката е аргумент да бъдат използвани големи гранитни плочи. Така настилката ще стане по-равна и удобна за ходене, броят на фугите ще бъде намален и тя ще бъде пригодена за движение на превозни средства за сметопочистването – проблем, който се показа като съществен със сегашната настилка по ул. Граф Игнатиев.
 class=

Ул. Цар Шишман и София заслужават повече

Мотивираното ни становище е изпратено до г-жа Фандъкова и ресорните зам.-кметове по строителството и транспорта. Искрено  вярваме, че ул. Цар Шишман, бидейки една от най-прекрасните улици в София, заслужава да бъде представителна и красива пешеходна улица, с която да се гордеем. Но аргументите ни не се изчерпват само със субективни виждания – към тях прикрепяме и обективните научни измервания и преброявания, които ясно показват в каква посока трябва да се случи промяната. Времето за преосмисляне на това пространство е сега и не бива да се допуска Общината да налее поредните милиони в преповтаряне на сегашната ситуация, която е остаряла и нефункционална. И не на последно място – това е шанс за управляващите Столичната община да поправят редицата грешки, които бяха допуснати при ремонта на Графа и да докажат, че София се развива в унисон със световните градоустройствени тенденции и започва да се превръща в истинска европейска столица.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.