Поставяме строителството на нови трамвайни трасета за ключов елемент от нашия План за София. Фокусът ни ще са качественото изпълнение и осигуряването на така важните връзки между кварталите.

Имаме амбицията да построим три такива трасета: по бул. Тодор Каблешков от бул. България до МС Г. М. Димитров, от ж.к. Дървеница до Семинарията и от ж.к. Дружба II до МС Младост III.

Освен удобна връзка между южните квартали, трамваят по бул. Тодор Каблешков ще бъде част и от дълго чакания трети градски ринг, което го прави един от най-важните инфраструктурни проекти за София. Трамвайното трасе по бул. Тодор Каблешков има потенциал да е скоростно, с приоритет на кръстовищата и осигуряващо конкурентно на личния автомобил пътуване. С правилно проектиране и амбициозно разписание, трамваите ще изминават разстоянието между бул. България и метростанция Г. М. Димитров (6,2 км) за под 20 минути.

Директният трамвай от Студентски град през Семинарията и стадион Васил Левски до площад Света Неделя ще осигури удобна възможност за пътуване без прекачване между центъра и най-младия софийски квартал. И в момента голяма част от трасето съществува, като остава да се изгради само участъкът между Семинарията и Студентски град. Освен удобството на бързото пътуване, подобна нова трамвайна линия ще спомогне и за намаляване на задръстванията в кварталите Дианабад и Лозенец, както и по бул. Свети Наум.

Дълго чаканата връзка между двата най-големи източни комплекса в столицата Дружба и Младост ще осигури на хиляди хора бърза и удобна алтернатива за придвижване всеки ден. Избягвайки натоварения булевард Александър Малинов и чрез безконфликтно пресичане на бул Цариградско шосе, трамваят ще бъде най-бързата връзка между двата столични квартала, а връзката с метрото при станция Младост 3 допълнително ще спомогне с възможности за прекачвания.

Проучванията доказват, че тези линии ще се ползват от над 50 000 души на ден и ще осигуряват транспортна алтернатива в периферията на града и връзка с метрото, чувствително намалявайки задръстванията и вредните емисии.

В огромната си част сега съществуващите трамвайни трасета в София са стари, зле поддържани, а на места и дори пред разпад. Това е и основната причина за лошото състояние на целия трамваен транспорт. Затова ще изготвим подробен и амбициозен план за ежегодни ремонти на ключови трамвайни трасета, за да бъдат те модерни и безопасни. Ще започнем с най-належащите като тези по бул. Христо Ботев, бул. Ал. Стамболийски и бул. Джеймс Баучер, както и трасетата в кварталите Люлин, Илиянци, Обеля и Дружба.

Модернизацията на трамвайните линии означава бързи и тихи трамваи, удобно и безопасно пътуване, без шум и вибрации. Заедно с новите и модерни трамваи, ремонтираните трасета ще дадат нов европейски вид на градския транспорт.

Тролейбусният транспорт е напълно екологичен в градска среда и в същото време изисква минимални инвестиции за увеличаване на мрежата, например в сравнение с трамваите. София има дълга история и натрупан експертен опит как да управлява тролейбусната си мрежа, затова смятаме за правилно да продължим развитието на този вид градски транспорт. Ще модернизираме съществуващите линии, включително и чрез въвеждането на нови и модерни системи за управление, с които да направим тролеите още по-бързи.

Планираме и изграждане на две нови тролейбусни трасета: по бул. Гоце Делчев между ул. Дойран и ул. Костенски водопад и в ж.к. Младост 3

Трасето по бул. Гоце Делчев ще осигурява още удобни алтернативи за придвижване със спирки в сърцето на кварталите, без да е необходимо хората да вървят до по-натоварените пътни артерии. С удобен маршрут по бул. Гоце Делчев планираме да свържем сега съществуващите тролейбусни трасета по ул. Дойран и ул. Костенски водопад, а трасето до жк. Младост 3 е естествено продължение на сега съществуващото на тролей № 5. С удобни спирки в жк. Младост 2 и жк. Младост 3, както и връзка на ж.к. Младост 2 и 4 с метростанция Акад. Ал. Теодоров-Балан, ще се постигне по-добро и по-пълноценно транспортно обслужване в Младост.

Друг наш фокус е състоянието на трамвайните и тролейбусните депа. Повечето от тях имат силна нужда от ремонт. Ще стартираме проекти за модернизацията им, като ще заложим осигуряване на работна среда, чувствително подобряване условията на труд на служителите и съвременни методи за поддръжка на превозните средства.

Ще обновим халетата за техническо обслужване и почистване на подвижния състав, така че софиянци да се возят на безопасни и чисти трамваи и тролейбуси.

Необходима ни е и модерна система за управление на депата (Depot Management System), която изцяло да отстрани човешкия фактор, да улесни работата на персонала при обслужването на подвижния състав и изготвянето на нарядите. Тя ще даде възможност графиците да се изготвят за не по-малко от месец напред и ще гарантира, че водачите ще могат да планират свободното си време спокойно.