Информацията за обекти, които представляват интерес за туристите в София, е разпиляна и недобре структурирана. Туристическите информационни центрове (ТИЦ) на Столичната община са с неадекватно работно време (от понеделник до петък от 09:30 до 18:00 ч.) и са по-скоро гишета за раздаване на листовки и пунктове за даване на заучени отговори на тривиални въпроси. В центъра на София на няколко места има поставени навигационни точки (тип „тотеми“) и информационни табели за интересни обекти, но няма цялостен навигационен план за всички туристически маршрути. Тотемите са недостатъчни, трудни за поддръжка, а информацията върху тях не може да се обновява своевременно, което я прави остаряла и нефункционална. В момента тези тотеми са по-скоро платформи на улично графити изкуство, отколкото информационни навигациони табели.

Ние от Спаси София ще предложим нова концепция за цялостна туристическа навигация, която да бъде в полза на туриста и евтина и лесна за обслужване и поддръжка.

Ще оптимизираме работата на ТИЦ, като променим работното време, което да отговаря на търсенето на такива услуги от туриста, ще открием нови локации, една от които на Летище София, с цел релевантност към туристическия поток и ще ги превърнем в места, които да вдъхновяват туристите за нови приключения, да ги ентусиазират да посещават интересни забележителности и събития.

Наша основна цел ще е всеки турист в София да научава по нещо ново и с интерес да разглежда града ни. Информационните центрове ще предлагат достъпна информация за всички дестинации. Така например ако турист влезе в ТИЦ „Ларго“ на метростанция Сердика, интересувайки се от руините пред ЦУМ, излизайки вече да знае и за маршрут „Римско наследство“, благодарение на номерирани информационни табели, указващи посоките към обектите. Информационните центрове ще бъдат и място за продажба на брандирани сувенири, които да отговарят на визията и посланието на София, а приходите от тях да се инвестират за развитието на града като туристическа дестинация.  

Ще създадем единна система за общоградска туристическа навигация с маршрути и указателни табели, включително интерактивни екрани за повече информация и визуализация. Ще предложим промяна на Наредбата за градска среда така, че тези интерактивни екрани да бъдат разположени на ключови локации в столицата и да дават информация на туристите къде се намират в момента, кои са най-близките туристически обекти и атракции и на какво разстояние са (пешеходно или с градски транспорт/автомобил), както и информация за заведенията и всичко друго, което туристът може да види или посети в радиус, зададен от самия него.