Модерните градове са силно зависими от градския транспорт, който трябва да предостави бърза и удобна алтернатива за придвижване. За съжаление, в София той не отговаря на нуждите на съвременна европейска столица, каквато е нашият град. Грешните политики през изминалите години го направиха все по-нередовен, бавен и непредпочитан. Въпреки огромните инвестиции в развитието му и стотиците милиони, които ежегодно се подаряват на ЦГМ, пътниците намаляват, а гражданите все повече разчитат на личните си автомобили. Софиянци са принудени дълго да чакат по спирките, да ползват най-бавния градски транспорт в Европа и да се возят в мръсни и претъпкани превозни средства. Последствията от сбърканата политика усещаме всички – опасно замърсяване на въздуха, все повече задръствания и най-вече загубени време и пари.

Ценим времето на софиянци и затова ще работим за повишаване на скоростта и редовността на пристигане на спирката. Ще въведем европейски стандарт за управление, като инвестираме в качествен подвижен състав и ще направим транспорта финансово устойчив, като едновременно с това ще гарантираме комфорта на пътуването – чистотата и контролът са на първо място.

Безспорно едни от най-честите оплаквания на софиянци при пътуване с обществения транспорт са неудобните разписания и големите интервали на движение по някои линии, а оттам – и дългото чакане по спирките. Зад тези проблеми се крият неефективни или просто остарели методи на управление на градските линии. 

Твърдо сме решени да променим това и предлагаме три лесни стъпки, с които да направим разписанията по-удобни, а пътуването по-лесно.

Намаляване на интервалите на движение по най-натоварените линии е задължителен елемент за подобряването на градския транспорт. Ще работим за въвеждане на интервали от 5–6 минути в час пик и 10–12 минути в останалите часове или през уикенда. Планираме и промяна на разписанията на кварталните линии, които осигуряват бърз трансфер до най-близката метростанция, като смятаме, че тези линии трябва да се движат на интервал от 5–10 минути.

Синхронизацията на разписанията на две или повече линии, движещи се в общ участък, каквито в София има доста, е отдавна възприета и успешна практика в много европейски градове. При синхронизираните разписания, превозните средства от различни линии пристигат на равен интервал, с което на практика чакането по спирките се свежда до броени минути. Така се осигурява по-добро и по-редовно обсужване, подобряват се възможностите за прекачвания и бърз превоз до най-близката станция на метрото.

Удобните връзки между различните линии на градския транспорт продължават да бъдат илюзия в софийските реалности. А хиляди софиянци сменят автобуси или трамваи в ежедневните си пътувания, като това често им коства изгубено време в чакане по спирките. Затова с помощта на данните за пътуванията в София ще изготвим актуален анализ кои са най-честите прекачвания, на база на който ще координираме разписанията по тези маршрути.