Какво трябва да се направи за Трамвай Безумие

Проект - 10/03/2015

Какво трябва да се направи за Трамвай Безумие

Критиката винаги е полезна, но още по-полезни са реалните предложения за промяна. Спаси София остава вярна на принципа не само да идентифицира проблемите, но и да предлага решения за тях. Не е нужно да откриваме топлата вода, добрите практики са налични, а от нас се очаква само да ги приложим.

В тази кратка статия ние предлагаме 5 стъпки, които ако бъдат приложени, Трамвай Безумие лесно може да стане Трамвай Желание. Дали това ще се случи зависи само от волята на Столична община. За съжаление, до този момент нейната реакция е на уплашен щраус, но от Спаси София вярваме, че с достатъчно обществен натиск хубавите неща могат да се случат. Ето и нашите предложения:

1.Обезопасяване на спирките

C_71_article_1493416_image_list_image_list_item_0_imageИзграждане на плътна преграда около спирките с цел да се избегнат инциденти с автомобили.
Източник: manchestereveningnews.co.uk/

Спирките в сегашния им вид са опасни за чакащите. Намират се по средата на градска магистрала с максимално допустима скорост от 70км/ч, която често се превишава. От пускането на обекта преди 7 месеца се случиха множество инциденти с автомобили, които помитат загражданията и се озовават на трамвайното трасе. Столична община следва да предприеме спешни мерки по обезопасяването на спирките посредством бетонни заграждения откъм булеварда. Само така ще се гарантира безопасното им използване. Ако Общината не извърши подобно обезопасяване, в случай на инцидент, тя ще носи цялата отговорност, тъй като е била предупреждавана многократно.

2. Реконструкция на пероните

tram-peroniЕднакви размери (широчина и височина) на всички перони с цел трамваите да спират плътно до тях.
Източник: Wikipedia: Tramlink

Реконструкция на пероните с цел да бъдат уеднаквени техните размери (широчина и височина), което ще улесни достъпа на трудноподвижни хора. В момента неправителствени организации сигнализират, че на всяка спирка, трамваят е на различно растояние от перона и не е плътно долепен. Освен това трябва да бъде пренаредена настилката по пероните след осъществен контрол на основата, за да се гарантира нейната стабилност, плътност и нивелация. Задължителна е и реконструкция на отводнителните шахти намиращи се на пероните преди входовете към подлезите.

3. Подмяна на спирконавесите

arsenal2-2Елегантен дизайн на спирконавес, който покрива цялата дължина на трамвайната спирка.
Източник: polishrail.wordpress.com

Подмяна на спирконавесите с такива, които обхващат цялата дължина на перона, както и сливането на навеса над подлеза с този над самите спирки. По този начин се гарантира предпазването на пътниците от атмосферните влияния. Трамвайна линия номер 7 е втората най-натоварена в София, а сегашният капацитет на спирконавесите е абсолютно недостатъчен, поради което много хора са принудени или да чакат в подлезите, или да са изложени директно на негативни атмосферни влияния. При проектирането на новите навеси трябва да се използват материали, които гарантират нужната устойчивост и естетика.

4. Осигуряване на достъп на лица в неравностойно положение до пероните

602x400Изграждането на рампи и асансьори за хора с увреждания и бебешки колички е задължително за една съвременна градска среда.
Източник: selector.com

Осигуряването на достъп на лица в неравностойно положение до пероните на спирките в това число – монтиране на платформи за инвалиди, монтиране на стандартизирани релси за детски колички (в момента са твърде тесни), тактилни плочки, както и пана с информация на брайлова азбука.

5. Озеленяване

1144_05aЕстетически и устойчив зелен буфер.
Източник: citytransport.info

Зелените буфери около трамвайното трасе трябва да са третирани и предвидени за тежките условия, в които ще живеят: между интензивно автомобилно движение и трамвайно трасе, те трябва да могат да оцеляват на агресивното осоляване при борбата със снега и кишата по софийските улици. Почвите, в които растат трябва да са изолирани от пътното платно подобаващо, за да не се поддават на ерозия при дъждовете, както и за да бъдат защитени от водата от пътното платно.

Спаси София вярва, че прилагането на тези 5 стъпки ще гарантира не само безопасността на пътниците, но и ще повиши значително естетическите качества на обекта. Очакваме Вашите коментари и идеи за допълнително подобряване на трасето на трамвай 7. Като последна стъпка, представители на инициативата ще внесат мотивирано предложение до Столична Община за извършване на съответните реконструкции. Разчитаме на тяхното съдействие, което така или иначе дължат на гражданите на София, особено след провала на този проект, за който са пряко отговорни.

Обновление:

На 13.03.2015 г. Спаси София внесе становище до зам.-кмет по транспорта Любомир Христов и до гл. арх. Петър Диков, което отразява идеите, описани в статията. Можете да го видите на нашата Фейсбук страница:

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/photos/a.1561377904146885.1073741836.1525636387721037/1568587560092586/?type=1&theater“ width=“550″/]

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.