Халите – културното и историческо съкровище на София

Проект - 07/01/2022

Халите – културното и историческо съкровище на София

Софийските централни хали са част от градското и културно наследство на столицата през последните повече от 110 години. Вярваме, че богатството от недвижими културни ценности на София е в основата на запазването на идентичността на нашето общество. Това богатство утвърждава нашето съществуване пред света и укрепва индивидуалността ни, бидейки това, което ни отличава от другите градове и общности. 

Затова и екипът на “Спаси София” вярва, че Халите имат огромен потенциал да бъдат успешен търговски комплекс за малки и средни местни производители и предприемачи, който също така да съхранява традиционния дух на Стара София и да се превърне в културен атракцион на града. Социалният магнетизъм на едно такова място би допринесло не само за развитието на Халите като пазар, но и би подобрило цялостното икономическо благосъстояние на района, който към момента не успява да разгърне пълния си потенциал като основна дестинация за разтуха и забавление на местните жители и туристите.

Халите като монумент на историческото развитие на града

Софийските централни хали, или Софийското покрито тържище както се знае от гражданите на столицата при неговото откриване, са свидетелство за европеизацията на София в началото на ХХ век. Сградата е построена през 1909-1911 г. и е обявена за паметник на културата с национално значение през 1955 г., като попада в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”. След своето откриване, Халите се превръщат в най-модерното място в столицата, където софиянци може да закупят прясна храна.

 class=
Една от първите снимки на Централните софийски хали (Стара София)

Халите впечатляват със своята внушителната постройка в неовизантийски стил, която приютява в сутерена си археологически находки от Стара Сердика. Архитектурното изящество на сградата символизира постиженията на софийското общество през ХХ век, а уникалността на обекта се допълва от локацията му в сърцето на културния и исторически център на столицата. Местоположението на сградата е избрано неслучайно още при самото ѝ проектиране, като бива разположена на най-оживеното за времето си място, използвано преди това за циркови представления и театрални постановки.

Сградата на Централните хали е великолепен образец на модернистичното течение със своя силует, фасада и детайли, вдъхновени от сецесион, средновековното минало на България и най-вече от нейната църковна архитектура. Особено богата е фасадата на входа – три арковидни прозореца, малка часовникова кула и каменен релеф на герба на София, по проект на художника Харалампи Тачев, който е и един от най-първите копия на този нов столичен герб.

 class=
Гербът на София, по проект на Харалампи Тачев, на фасадата на Централните софийски хали (Стара София)

Халите като част от културния афиш на града

Възраждането на пазарите, поместени в сгради с културно-историческо значение, из цяла Европа, в градове като Мадрид, Берлин, Будапеща и Флоренция, се е превърнало в инструмент за местните администрации да се улови същността на града сред възможности за дегустация и покупка на местни продукти в автентична атмосфера и посещение на разнообразни културни мероприятия.

 class=
Централните градски пазари на Европа са магнит за туристи и център на градския културния афиш (Rick Steves’ Europe https://blog.ricksteves.com/cameron/2019/02/europe-best-markets/)

Функцията на Халите е ключова в контекста на целите на град София за автентичен и многопластов град. Търговският комплекс има потенциал да бъде платформа, позволяваща контакт между различни социални групи и култури, както и място за събития, които да показват богатството на българския бит, кулинарна и социална култура. Историческото наследство и градската модернизация не са в бинарна опозиция, а напротив – могат да съществуват съвместно, съчетавайки ценността на традицията и постиженията на модернизацията, и именно поради тази причина Халите трябва да бъдат възродени като един от основните културни символи на София.

Единственият по рода си закрит пазар на София представлява и инструмент в ръцете на местната общност и администрация да се изпълнят и някои от високите цели на съвременното общество, като създаване на системи от малки и средни местни производители на екологично чиста храна, която да е достъпна за цялото население на столицата. Халите могат да бъдат двигателят за устойчивото развитие на София и целия район “Възраждане”, като отварят възможности в полза на стартиращи бизнеси и културни дейци да промотират своите продукти и изкуство. 

Местното богатство от традиции е една от основните причини за посещение на София от туристи от цял свят. Културният обмен, който се случва при всяко посещение на градските пазари като Халите, подтиква дискусия, изгражда разбирателство и насърчава толерантността към различната и непозната култура и бит. Поради тази причина Халите не са просто историческа и архитектурна забележителност, а паметник на културата с важна социална функция

Халите имат потенциал да бъдат културно, творческо и социално средище на модерна и автентична София

Културно-историческото наследство на нашата столицата е мостът между минало, настояще и бъдеще – то създава приемственост и променя структурата на обществото. В тази връзка, значението на Халите се простира отвъд осезаемите и очевидни ползи като добрата печалба и създаването на по-добра градска среда. Такъв тип сгради са уникални, носейки своето нематериално културно значение и запазвайки традициите, които предават богатството от знания и умения от едно поколение на следващо. 

 class=
Протест на “Спаси София” в защита на Халите, 04.08.2021 г.

Халите имат потенциала да се превърнат в основен елемент на един нов и уютен облик на централната градска част на София по пример на редица градове в Западна Европа, които инвестират в своите закрити градски пазари в името на възможности за социален обмен, пространство за представяне на богатия местен бит и култура, както и икономическа възможност за местни производители и търговци.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.