Велосипедното движение има ефективен принос към решаване на екологични, здравни, транспортни и социални предизвикателства, когато се развива в симбиоза с обществения транспорт. Знаейки това, нашата цел е да свържем велосипедната инфраструктура със столичния градски транспорт, така че комбинирането на двата вида придвижване да е достъпно и лесно. В стратегическите планове на София е потвърдено като целесъобразно изграждането на системи за споделени велосипеди – както в центъра, така и в кварталите. Ще работим за евтин транспорт с велосипед, който да стане част от градския транспорт, допълвайки и надграждайки транспортната услуга. Споделените велосипеди могат да увеличат броя пътници, достигащи в кратки разстояния спирките в роля на довеждащ и отвеждащ транспорт, с което да се намали натискът от паркиране на лични автомобили на натоварени места.

Ние знаем, че велосипедното движение в симбиоза с градския транспорт може да реши редица здравни, екологични, транспортни и социални проблеми и ще продължим да работим последователно за повече хора на велосипед в града.

Комбинирането на личен велосипед с градския транспорт също ще улесним, като разширим мрежата от велосипедни паркинги. Такива ще бъдат осигурени и в буферни паркинги, интермодални терминали и възлови спирки, както и в квартални паркинги. Всеки, който има възможност и желание да се придвижва с велосипед или тротинетка, трябва да бъде насърчен не само чрез велосипедни алеи, но и със сигурно съхранение на велосипеда. Затова освен познатите велосипедни стойки на открито, ще осигурим и охраняеми велосипедни паркинги – като част от цялостната общинска услуга в автомобилните паркинги или самостоятелни велопаркинги с контролиран достъп. 

Чрез споделени велосипеди под наем или лични колела веригата на ежедневното пътуване до работа и училище за повече хора ще е възможна, ефективна и приятна комбинация с метро или наземен транспорт.