Какви загадки крие „Къщата с главата“, коя е къщата, която „пее и танцува“, каква е легендата за „дупката“ в градинката на Кристал, какво прави специално „Писателското кафене“ и защо старите софиянци не сядат в градинката на Руската църква? Отговорите се крият в богатата история на София, която може да бъде разказана по атрактивен и завладяващ начин чрез

разходка с тематични трамвай, тролей или автобус, а туристите и жителите на града ще могат да се потопят в онзи романтичен период,

в който София е съзряла като столица на България и е онова кътче в Европа, което целеустремено върви напред, но пази в себе си древното си миналото. 

От Спаси София предвиждаме създаване и развитие на тематични ретро Hop-on-Hop-off линии, обслужвани от възстановените ретро състави, които ще са и експонати на Музея на градския транспорт, който ще създадем в депо „Клокотница“.

Ретро линиите ще се движат целогодишно в определени дни, поднасяйки цялостна информация за близките забележителности и атракции по маршрута и за града като цяло. Те ще потапят туристите в духа на стара София и нейните кафенета, бирарии, булеварди, ще показват старите сгради „бижута“, построени в периода между Освобождението и Втората световна война, когато София преминава през страхотен подем и формира днешния облик на града, или други интересни за гостите на София места.

Ще продължим традицията за Коледния трамвай, като разширим маршрута така, че да посещава повече квартали и пътуващия в него Дядо Коледа да посреща и раздава подаръци на повече софиянчета, създавайки истински коледен дух и атмосфера. 

Всеки един празник, както и периодите на развитие на града ни през вековете могат да бъдат развити като маршрути за тематични транспортни линии.

Ние от Спаси София ще работим в посока тези идеи да бъдат реализирани по начин, който да бъде уникален и разпознаваем за града, създавайки на жителите и гостите на София различно преживяване през цялата година.