София е една от малкото столици в Европа без обособен музей на транспорта. Затова ще създадем такъв и ще го разположим в сградата на първото трамвайно депо в София – депо „Клокотница“ на бул. Княгиня Мария-Луиза. Това е естествената и удобна локация за подобен тип музей, а близостта ѝ до центъра на града я прави достъпна и за редица пешеходни туристически маршрути.

За преустройството на депото в музей вече има готови разработки. Депото днес е в много лошо състояние – фасадата му откъм ул. Клокотница и покрива на закритото хале се нуждаят от ремонт, релсовият път вътре в халето, двата двора, както и подстъпите по бул. Княгиня Мария-Луиза и ул. Будапеща трябва да се ремонтират основно. Наложително е и прилежащите му пристройки да се обновят или премахнат, за да са съвместими с новата му публична функция.

След належащата реконструкция обаче депо „Клокотница“ може да помести всички ретро превозни средства, с които София разполага, като в основната изложбена площ на музея ще могат да са постоянно изложени над 20 състава.

Разработен от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ идеен проект за Транспортен музей

Предвиждаме към Реставраторското ателие на РИМ – София да се добави и група, занимаваща се с възстановяването и съхранението на трамваи, тролейбуси и автобуси, като към нея привлечем вече активно работещите неправителствени организации, които със собствени средства купуват и реставрират стари возила. Чрез партньорство с подобни организации – осигурявайки ремонтна база и материали, можем да увеличим броя експонати, които да се излагат в музея, както и да осигурим повече разнообразие на подвижния състав, нужен за предвижданите от нас редовни ретро линии на градския транспорт.