Въпреки че имахме само един от общо 61 общински съветници, от Спаси София не спряхме да работим за по-добър и удобен градски транспорт. Предложихме и се преборихме за десетки подобрения, които правят пътуването по-бързо и удобно. Най-успешните реформи през последните четири години бяха направени по наша инициатива – бяха въведени нови линии на градския транспорт, бяха създадени нови спирки и BUS ленти, направихме първите в града синхронизирани разписания, значително ускорихме наземния транспорт и се преборихме за удобна и изгодна електронна билетна система.

Някои от подобренията, за които се борихме, бяха провалени от нежелаещите да проведат нужните реформи управляващи – нарочно и скоро след отвоюването им, но вратата за реформите вече е отворена. Доказахме, макар и за кратко, че нещата могат да се случват и в София, че има редица подобрения в услугата на градския транспорт, които се въвеждат бързо и дават резултат веднага.

Разписания

По наше предложение движението на десетки линии като 11, 76, 94, 204, 305, 310 и т.н. беше значително ускорено. Така направихме пътуването по основни булеварди като България, Евлоги и Христо Георгиеви, Цариградско шосе, Сливница и Данаил Николаев по-бързо и конкурентно спрямо автомобилите и спестихме на софиянци хиляди часове, пропилени в бавни превозни средства.

Две от трите BUS ленти за мандата бяха създадени по наша инициатива – на бул. Евлоги и Хр. Георгиеви и бул. Св. Климент Охридски. С обособяването им, без да пречат на автомобилите или да създават задръствания, те направиха движението по основни градски линии, използвани от стотици хиляди софиянци дневно, значително по-удобно и без чакане по светофари и в задръствания.

Удължихме и работното време по някои от натоварените линии като трамваи 5 и 7 и автобус 94, а по други се преборихме за намаляване на интервалите на движение.

Нова билетна система

С новата е-билетна система, която най-накрая реализира една наша основна цел – в София да се въведе билет за време, който не санкционира прекачването чрез по-висока цена, София застана с една крачка по-близо до другите европейски столици. Предложихме и отстояхме да се запазят цените на годишната и месечните карти, както и да се въведат евтини годишни карти за всички млади софиянци до 26 години. Пак по наша инициатива учениците и студентите вече могат да се възползват от максимално изгодни тарифи, с което целим да привлечем младите в градския транспорт.

Отстояхме нощният транспорт да е включен в годишните карти за всички линии и така го защитихме от заличаване – нещо, което управляващите се опитват да направят от 2020 г.

Нови линии

Преборихме се за създаване на нови и удължаване на съществуващи линии. Трамвай 27 и автобус 73 се превърнаха в едни от най-използваните и удобни линии в целия град, докато автобусите по новосъздадени линии като 68 и 109 улесняват достъпа до метрото и осигуряват нови връзки за обслужваните от тях квартали.

Първите в София синхронизирани разписания

Макар и за кратко, общо шест трамвайни линии – 3, 4, 8, 10, 12 и 18, по четири основни трамвайни коридора, се движеха по синхронизирано разписание с равен такт между всеки трамвай.  С внимателна политика подобрихме пътуването на хиляди, без да увеличим разходите за общината, но и тази добра мярка не беше пожалена. Преди неефективното и некомпетентно управление на ЦГМ да се намеси, времето за чакане по спирките бе значително намалено.

Първият пълен приоритет за трамваите

След подробен анализ и на цената на десетки срещи и преговори, пътуването с трамвай 20 в Дружба беше ускорено с 6 минути, защото успяхме да демонстрираме, че пълният приоритет за трамваите по 6 последователни светофарни кръстовища е технология, която може да работи успешно и в София. Това беше първото и засега единствено в София трасе, на което трамваите изобщо не спират.

Спирки

Битката ни за поставяне на спирков навес на метростанция Г. М. Димитров беше епична – отне три години, но ние не се отказахме. С доклади на Борис Бонев бяха разкрити и нови спирки (като трамвайните спирки до Витошка и тролейбусната спирка при Софийския университет), а други бяха изместени, така че да са на по-удобни места. София получи и първата обезопасена спирка от виенски тип – на ул. Алабин.

Много остава да бъде направено. Имахме надеждата, че досегашните управляващи ще припознаят очевидните ползи от нашите предложения и ще ги приложат в целия град. За съжаление, въпреки опитите ни, доказаните практики не се превърнаха в системни решения, а някои от тях – макар видимо да допринасят за по-доброто развитие на града, бяха целенасочено саботирани.

Наша цел за следващия мандат остава да облекчим трафика и да ускорим пътуванията, като направим градския транспорт истински бърза и удобна алтернатива.

Вече доказахме, че знаем как да го направим и имаме готови решения – за нови линии, довозващ до метрото транспорт, по-удобни спирки, адекватни разписания и коридори за по-бързо пътуване. Уверено заявяваме, че до две години градският транспорт на София ще бъде осезаемо по-привлекателен и предпочитан от всички граждани, независимо в кой квартал живеят.