В края на октомври, в Полша, ще се проведат местни избори. Малко повече от два месеца преди заветната дата, изказвания на Патрик Яки, зам.-министър на правосъдието и един от кандидат-кметовете на Варшава, издигнат от управляващата партия Право и справедливост, намесиха София и нейния градски транспорт в ожесточен предизборен спор.

Как София стана фокусът в предизборната кампания на Варшава?

Един от основните акценти в предизборната кампания на г-н Яки е строителството на две нови метролинии. Като пример за бързо и евтино строителство на подземна железница, той даде българската столица, а критиците му го обвиниха, че не познава реалната ситуация в София. Суперлативите на г-н Яки по адрес на София провокираха действащия зам.-кмет по транспорта на Варшава, г-жа Рената Казновска, да изнесе презентация пред полски журналисти, представяща реално и обективно сравнение между това как функционира градският транспорт в двете столици.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2156425274385648&type=1&l=50ad20d765″ width=“550″/]

София vs Варшава

Благодарение на нашата партньорска организация Miasto jest Nashe, получихме изнесената презентация и я преведохме за вас. Подбрахме няколко слайда, които твърде болезнено описват софийската действителност и видимите резултати, с които администрацията на Йорданка Фандъкова особено много се гордее.

 width=

В презентацията си, г-жа Казновска описва същите притеснителни данни, за които  Спаси София говори от години. В София броят на новите трамваи е десетократно по-малък от купените от Варшава и има “канибализация и безстопанственост на наземния градски транспорт за сметка на метрото”

 width=

Сред критиките на зам.-кметът на Варшава към метросистемата на София, се открояват две – близо три пъти по-големите интервали на движение на софийското метро в определени часове от деня, както и по-късите станции и влакове. Проблеми, за които ние говорим от години, предупреждавайки, че така построена, системата няма как адекватно да обслужва пътникопотоците в София. Пророчески звучат и изводите: “Влаковете за новата М3 в София са 60 метрови. Дори днес е сигурно, че те ще са недостатъчни за пътниците и очакваните бъдещи пътникопотоци”.

Във Варшава дължината на пероните на всички метростанции е 120 метра, докато софийските варират от 105 до 120м., което не позволява използването на по-дълги влакове по всички метростанции. Проблем е и дължината на самите влакове, които във Варшава са  двойно по-дълги, отколкото бъдещите по М3 в София.

 width=

Далеч по-стегнатите и адекватни разписания пък са и част от причините, заради които метрото във Варшава, макар и с по-малко станции от софийското, превозва двойно повече пътници всеки ден.

 width=

“Бърза градска железница? В София просто няма такава система”, също е сред направените обективни коментари от официалните представители на община Варшава. За разлика от тук, в полската столица функционира система от 4 линии на градска железница с интервал на движение от 10 мин в час пик.

 width=

Да свалим розовите очила

Никога не е приятно да прочетеш какво мислят другите за теб, особено когато мнението е негативно. Ние нямаме съмнения, че и тази презентация ще провокира у част от четящите ответна реакция с обвинения, че “И във Варшава нещата са зле.” или “Там не е толкова добре, колко го описвате.”. Подобни коментари вече видяхме, след като на нашата фейсбук страница споделихме видео за огромен интермодален терминал в покрайнините на полската столица. Казаното в тази презентация, обаче, са факти и данни, които няма как да бъдат оспорени. Това, което ние трябва да направим като общество е да свалим розовите очила и вместо да търсим кусури в този, който излага фактите, трябва да приемем реалността и да поискаме да я променим.

Факт е, че най-големите транспортни “успехи” на София досега са намаляващото потребление на градския транспорт въпреки над 1 милиард евро, инвестирани в разширението на метрото, систематичното унищожение на трамвайните трасета и увеличаващата се зависимост на софиянци от личния автомобил. Тази политика е доказано неустойчива и ако не искаме безвъзвратно да изостанем от съвременните тенденции в градското развитие, които дават приоритетност на хората и устойчивата мобилност, трябва всички да работим за промяната. В противен случай, констатации, като направените от зам.-кмета на Варшава, че градският транспорт на София като цяло е по-бавен, по-неудобен, по-малко ползван и неинтегриран спрямо този в полската столица ще бъдат трудно оборими.

За финал се обръщаме към г-н Яки, който тези дни е и на посещение в София – г-н Яки, днес сте в София, за да хвалите транспортната ѝ политика. Преди да го направите, разходете се из нея, повозете се на наземния ѝ транспорт и преценете сам – искате ли такова бъдеще и за Варшава?