Днес установихме нещо много важно – „Трамвай Безумие“ съществува. „Трамвай Безумие“ не само съществува, но и наскоро навърши шест месеца. По този повод, на първи март се разходихме и документирахме чудовищния разпад на ремонтираното за 6,9 милиона лева без ДДС трамвайно трасе.

Изпълнител на тази престъпна кражба на обществени средства е фирма СК-13 Трансстрой, а строителен надзор е „упражнила“ общинската фирма Софинвест. Междувременно, нека ви уплашим допълнително, като ви информираме, че същата тази фирма СК 13 Трансстрой извършва в момента реконструкцията на парка на НДК. За съжаление не вярваме в чудеса, нито че ремонтът на трасето на трамвай 7 е бил просто лош късмет. Затова и нека още от сега ви предупредим, че кошмарен резултат може да очакваме и там, въпреки значението на мястото за града.

Да се върнем на трамвай 7. От всички мърлявщини, на които станахме свидетели, най-„впечатляваща“ е спирка „Тодор Каблешков“. Изпълнената там отводнителна шахта не е укрепена, а строители, проектанти, строителен надзор и приемна комисия са сметнали за достатъчно единствено монтирането на парче пластмасов елемент, което да крепи земната маса, паветата и чувалите със строителни отпадъци, които са погребани под пероните. Едва ли има нужда да коментираме ръждясали решетки, откъртени плочки, изсъхнал жив плет, счупени пана на навесите, безобразно наредени павета, опасно изградени шахти и счупени релси. Всичко това може да видите на снимките, които говорят достатъчно ясно за състоянието на този обект едва 7 месеца след официалното му откриване.

След толкова чудовищно и гнусно посегателство върху обществените средства и нагла подигравка със законите и стандартите за качество и надзор над строителните обекти, Спаси София призовава отговорните институции най-накрая да предприемат мерки за въвеждане на регистър (черен списък) на престъпно некомпетентни фирми, на които да им бъде отказван достъп до търговете за обществените поръчки. На нас, а предполагаме и на всички вас, ни омръзна да сме свидетели на „усвояването“ на „едни пари“ с резултат – поредното безумие.

Бихме искали да ви информираме, че екипът на Спаси София е твърдо решен да запознае европейските партньори на Столична Община, както и всички институции, които биха могли да вземат отношение по този скандален проект, с резултата от неговото изпълнение. Ние ще настояваме виновните за това безумие да понесат своята отговорност. А вас призоваваме да бъдете активни, да изразите своята гражданска позиция и да бъдете безкомпромисни към подобни безобразия.