– Защо решихте да санирате блока си?

– Защото първо това ще подобри естетичния вид на сградата, ще ни намали много от сметките, но най-важното – ще увеличи живота на блока. Той е строен 1971г., като средният живот на една панелка е 50г., т.е. след 5 години привършва животът на нашия блок. Дейностите за повишаване на енергийната ефективност ще удължат живота на сградата с още няколко десетилетия.

– Имаше ли несъгласни съседи да се включите в програмата за саниране и какви бяха мотивите им?

– Ние сме общо 184 апартамента в нашия блок, разделени в 8 входа. Почти всички съседи са съгласни да санираме, но не всички пожелаха да се включат в Сдружението, най-вече поради негативната кампания и откровените лъжи, които се леят от телевизора. Пример – някои се притесняват, че ще им се вземе имотът, заради това, че участват в Сдружението, или пък че безплатен обяд нямало и имало нещо гнило в цялата тази история. Въпреки това успяхме да съберем 71% от съседите за създаването на Сдружение.

– Как ще убедите несъгласните да си дадат подписа за достъп до жилището (т.нар. 100% съгласие, за да се санира целия блок)?

– От 184 апартамента в блока ни, има само 2-3 субекта, които категорично отказват да се включат под различни мотиви – били си санирали вече; не искали да им се сменя цвета на топлоизолацията, за да бъде в унисон с цялата сграда; нямали доверие на програмата за енергийна ефективност и др. Ще се опитаме с другите домоуправители и съседи да ги убедим с добро, ще им обясним, че не става дума само за облицовката на блока, но за самата конструктивна издръжливост и живот на блока. Не ми се иска да стигаме до крайни мерки, като водене на дело за пропуснати ползи, но техният отказ наистина би стопирал целия устрем и желание на останалите 180 апартамента!

– В този смисъл, смятате ли, че изискването за 100% съгласие за достъп до жилището, за да се санира блокът, е прекалено и неефективно? Едно смъкване на този процент на 67% примерно би увеличило многократно участието на жилищни кооперации в програмата.

– В момента наистина от целия блок едни три апартамента ще ни направят спънка! Толкова сме се борили, толкова документи и отделено време е отишло в последните няколко месеца и крайният резултат ще е, че няма да можем да продължим, заради отказа на единици хора. От друга страна е хубаво да се спазва принципът за неприкосновеност на частната собственост и не мисля, че ако 67% от съседите искат да санират това трябва да задължава останалите 33% против волята им. Но определено 100% съгласие е почти непосилна задача да се събере. Интересното е, че в съседния бл.24, са успели да съберат 100% съгласие за създаването на Сдружение! А там дори живее братът на кмета на Дружба – щом и той се е съгласил да участва значи, че програмата не е толкова съмнителна, колкото повечето си мислят, че е. Относно 100-те процента съгласие за саниране – мисля, че трябва да се намали процентът на 95% примерно, за да не може един или двама съседи да спират желанието на целия блок.

20150315_153123В момента блокът е на разноцветни кръпки – изключително неестетично

– Какви суми сте платили до този момент като Сдружение, за да участвате в програмата за саниране?

– 10лв за нотариус, който ми издаде право на подпис като председател на Сдружението (т.е., че моят подпис е равнозначен на подпис на цялото Сдружение) и 3.50лв за удостоверение от общината, че сме създали Сдружение. Остава да платим и за регистрация на Булстат номер (която струва 15 лв. бел.ред.).

– Дайте още няколко примера за мотивите на хората, които отказват да се включат в програмата.

– Някои не искат да се включат, поради опасения, че ще им сменят вече подновената с лични средства дограма с някаква нова с неясно качество. Ако имат документ за енергийната ефективност на дограмата и тя е на нужното ниво, то тогава тя няма да се сменя.

Има притеснения относно това, че заради смяната на вертикалното отопление с хоризонтално такова щели да се разбиват апартаменти за полагане на новите тръби. Първо, трябва да има консенсус, че блокът изобщо иска да преминава към хоризонтално разпределение на парното, за да се пристъпи към изпълнение и, второ, ако се стигне до там, то по програмата се полага само вертикалната тръба по стълбището, както и разклоненията към отделните апартаменти, но в самите жилища собствениците си изграждат на своя сметка тръбите.Други се притесняват, че санирането има 5г. гаранция, в която не може да се правят никакви промени по ремонтираното. Тук вече зависи – ако някой реши да си сложи климатик, няма да има никакъв проблем, стига той да е в унисон с останалите климатици, тоест да са в една колона, а не да се отделя от останалите, в друга част на фасадата.

Интересното е, че програмата за саниране включва още куп неща, като обновяване на домофоните или слагане на слънчеви панели, но единствено Сдружението може да вземе решение дали тези неща ще се правят. В нашия блок вече сме си обновили домофоните наскоро, така че няма да ги пипаме тях.

– И накрая да ни дадете някаква допълнителна полезна информация.

– Важно е хората да знаят, че има контрольори избрани измежду съседите, които ще контролират целия процес по саниране на сградата. Също така един собственик може да представлява до трима свои съседи. Тоест, при създаването на сдружение не е нужно 67% от апартаментите да присъстват на срещата, може и чрез представители. Друг интересен факт е, че общината ни предоставя няколко проекта за обновяване на сградата, но Сдружението решава кой от тях ще се изпълнява. В районната администрация пък винаги има човек, отговарящ за санирането в квартала – в нашия случай си имаме и инженер, и юрист в община Дружба, при които често ходя, когато имам съмнения или запитвания от съседи. И последно, за създаването на Сдружение, огромна роля имат домоуправителите. Те са движещата сила на един вход, те ако стоят настрана и не искат да участват, то целият вход се отказва да участва. При нас имаме такъв пример, където цял вход отказва да участва, тъй като имат доверие на домоуправителя си, а той има своите резерви, за да се включи към Сдружението.