На 10.04.2015 г. получихме дългоочаквания отговор от Европейската комисия по казуса с Трамвай Безумие. В него забелязахме няколко сериозни несъответствия с вече утвърдените становища, изказвани от Йорданка Фандъкова и ресорния зам.-кмет по транспорта Любомир Христов от миналата година досега.

Наложена глоба

В пространния си отговор Европейската комисия ни информира, че глобата в размер на 695 320 лева ще бъде наложена след края на втората фаза на проекта, включваща неремонтирания още участък при кръстовището на бул. България и Акад. И. Е. Гешов. Това сериозно се разминава с повтаряната неколкократно позиция на Столична община, че глобата вече е „наложена и събрана“. Йорданка Фандъкова, в извънредното си обръщение към СОС заяви:

Санкцията е наложена на 29 август 2014 година, тогава когато се констатираше вече и се приемаше обекта, реалната удръжка е от последната фактура, която е събрана, в смисъл – парите са събрани, на 16 декември при изплащането, вече, на последната фактура.

Строг контрол

В изказването си пред СОС кметът на София заяви, че през цялото време на изпълнението на строителните работи върху фирмата-изпълнител е упражняван най-строг контрол. В същото време бе направено и признание, че за слабите резултати и за лошото качество се е знаело още от юни миналата година, като това е провокирало Общината да задържи всички плащания към общинската „Софинвест“, избрана да ръководи строителния надзор. Това противоречиво изказване повдига въпроса под каква форма е упражняван „строгият“ контрол и от кого, ако не от избраната „Софинвест“? Възниква и въпросът защо на „Софинвест“ не е платено, заради сериозни пропуски в контрола?

Атака срещу града и екипа

Пред общинските съветници, кметът заяви:

Информацията излезе доста некоректно и спекулативна… … Защото това е не просто кампания срещу града, а не само срещу ръководството на Общината. Този проект обаче, бих казала, доста политически удобно, се смеси с другия, който изобщо не е завършен. Ремонтът на подлезите не е завършен. Нали, на снимките, докато се говори за европейския проект и за сигналите до ОЛАФ се дават снимки от подлеза…

В сайта си публикувахме 59 снимки, като само три от тях могат да се причислят към проекта за подлезите, ако игнорираме факта, че показаното на снимките (изходът към трамвайната спирка на пл. Ручей е от подлез, за който Любомир Христов заяви, че е „в по-голямата си част“ завършен) беше боядисано от екип на СК-13 Трансстрой. Във Фейсбук страницата си пък публикувахме 77 снимки. От тях пет могат да се считат за „чужди“ на проекта пак със същата уговорка.

Scr1Повечето… 5 от 77 са едва 6,5%…

Ще се видим в съда

На 13.03.2015 г., заведохме в деловодството на Столична община заявление за достъп до обществена информация по смисъла на ЗДОИ. Отговор не получихме в регламентирания 10 дневен срок. Изчакахме над месец, за да видим дали Столична община ще удовлетвори искането ни и ще ни предостави информация за условията на упражняване и налагане на контрол, за реалния статут на „наложената и събрана“ санкция и дали са предприети мерки за адекватно обслужване на банковата гаранция. Търпението ни не се увенча с успех, затова подадохме жалба до Административен съд София чрез Програма Достъп до информация.