В днешния силно динамичен свят с растящо население  и урбанизация в условията на ограничени ресурси, темата за устойчивото градско развитие е по-актуална от всякога. Затова между 17-ти и 20-ти октомври 2016 г. в Кито, Еквадор ще се проведе глобалната конференция на ООН – Habitat III, посветена на проблемите съпътстващи тези процеси. Конференцията се провежда веднъж на всеки 20 години и ще бъде третата след тези във Ванкувър през 1976 г. и Истанбул през 1996 г.

Целта на Habitat III е да потвърди глобалния ангажимент за устойчива урбанизация и умно градско развитие фокусирайки се върху “Новия урбанистичен дневен ред” (New Urban Agenda) – официален документ, който ще направлява градоустройствените процеси по света в следващите 20 години. Тази конференция ще бъде уникална възможност за отворени дискусии между националните и местни институции, гражданските организации, експерти и бизнеса върху важни предизвикателства и въпроси за това как да планираме и управляваме градовете. Резултатът от нея ще оформи нови глобални цели за развитие и борба с климатичните промени и подобряване качеството на живот в градовете.

Преди конференцията в Еквадор, обаче, в цял свят ще се проведат няколко подготвителни регионални конференции, една от които е Европейският Хабитат (European Habitat), която ще се проведе между 16 и 18-ти март в Прага. На конференцията в чешката столица участие ще вземат представители на 56 държави сред които министри, кметове, национални и общински институции, научни институти, представители на бизнеса и граждански организации.

1777831_1445425_European_Habitat_logo

С огромно удоволствие бихме искали да ви информираме, че екипът на Спаси София беше сред малкото официално поканени от представители на ООН  български институции и организации да присъства на този голям и значим международен форум в който ще участват 56 държави от континента. Водени от желанието ни да представим България и проектите, с които се занимаваме, уговорихме не просто нашето присъствие на конференцията, но и нашето активно участие. Екипът ни ще разполага с щанд на съпътстващото изложение, на което ще говорим за работата и активностите на Спаси София, както и проблемите на българската столица. На 18-ти март, от 9:00ч. в Конферентната зала ще изнесем 90 минутна презентация на тема

“Влияние на Европейските фондове върху развитието на София и останалите български градове”

пред европейската публика. Сред останалите участници, които са одобрени да изнасят свои лекции и презентации, са глобални организации като ООН и ОИСР (OECD), общини и общински дружества като Община Виена, Община Прага и Института за урбанистично планиране на Париж, научни институти като Harvard Graduate School of Design и Royal Town Planning Institute и т.н.

side-event-prague-habitat-iii-spasisofia

Горди сме, че Спаси София бе лично поканена от ООН да представя България сред толкова реномирани и световноизвестни представители, като искаме да отбележим, че сме единственият потвърдил български участник в дискусиите и презентациите.

На Европейския Хабитат различните участници ще дискутират теми свързани с проблемите на градовете, предизвикателствата пред зелената мобилност, инфраструктурните проекти и добрите практики, както и градивния диалог между общините и гражданите.

Успоредно с всички дейности свързани с конференцията, активно уговаряме срещи с различни организации и институти от Чехия и други европейски държави с цел обмяна на опит и добри практики, за чието внедряване в София ще настояваме в последствие. За съжаление София отдавна е загубила крачка с актуалните световни тенденции и добри практики касаещи градоустройството и градското развитие и силно се надяваме нашето участие и ценният опит от тази конференция да стимулират един по-активен диалог между общинската власт и гражданите с цел по-добри и качествени решения за нашия град.  

Очаквайте интересни подробности и детайли от събитието както по време на неговото провеждане, така и след нашето завръщане. Ще се опитаме да ви направим съпричастни към значимите теми и дискусии и да отворим този важен глобален процес за българските граждани.