На нарочна пресконференция днес Центърът за градска мобилност (ЦГМ) обяви, че ще популяризира ползването градския транспорт не чрез разнообразяване на превозните документи, ускорено завършване на електронната система за таксуване, която чакаме вече над 10 години, или чрез подобряване качеството на услугите си, а с увеличаване цената на билета за еднократно пътуване от 1,00 на 1,60 лв.

Спаси София категорично се противопоставя на подобна мярка. В период, в който цените на горивата са ниски, а г-жа Йорданка Фандъкова не пропуска да препотвърди ангажимента си да направи градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата е неоправдано и недопустимо.

Преди три месеца Спаси София внесе за разглеждане в Транспортна комисия към СОС предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв. Такива билети биха направили градския транспорт много по-предпочитан, както от редовно ползващите го, така и от хората, на които им се налага да пътуват с него инцидентно. Компромисният вариант, гарантиращ подобрение на услугата за пътниците и повишаване на приходите на ЦГМ, е точно въвеждането на почасов билет на цена 1,50 лв.

Предложението ни беше отхвърлено от ЦГМ като „икономически неефективно и дискриминационно“ с обяснението, че така се давали необосновани привилегии на онези, които ще закупят почасов (и по-скъп от единичния) билет. За пореден път, доказало се като работещо решение, използвано във всички европейски столици, включително Белград и Скопие, само в София е икономически необосновано. Стана навик на ЦГМ да обяснява, че София е специално изключение, където нищо нормално не може да се случи. Според ЦГМ няма смисъл отсега да се подобрява тарифната политика, защото в София ще се въведе електронната система за таксуване, за която няма изгледи скоро да я видим реализирана. Вместо да се пребори с гратисчиите, ЦГМ предпочита да покрива финансовите си загуби чрез покачване на цената на билета.

Стотиците хиляди потребители на градския транспорт в София са хора, зависещи от него за своята мобилност, тъй като или не могат да си позволят личен транспорт, или противно на натрапвания от Столична община манталитет – не желаят да го ползват ежедневно. Непрекъснатото намаляване на броя коли на линия, отсъстващата поддръжка на подвижния състав, неадекватните разписания и сега – необоснованото увеличаване на цената на билета могат да се тълкуват само като целенасочена политика на пропъждане на пътници от градския транспорт и с нищо не отговаря на заявената от г-н Христов пред Дарик радио цел „да се гарантира на хората, които ежедневно използват градския транспорт, да имат възможно най-ниски цени“.

Призоваваме Столична община да започне да насърчава използването на градския транспорт, вместо да търси оправдания за пасивността си и да предприема действия, които са в ущърб на пътниците и противоречат на всякакви международни принципи и стандарти за устойчиво, зелено и мобилно градско развитие. Въвеждането на почасов билет за неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути ще е реална мярка за подобряването на градския транспорт в столицата.

Снимка: кмета.БГ