• Необезопасени или непочистени детски площадки
  • Повредени, счупени или липсващи съоръжения на детска площадка
  • Спортен терен, който е амортизиран, повреден или в опасно състояние

Защо безопасността на детските площадки е важна? Детските площадки и съоръженията за игра на открито предлагат на децата чист въздух, приятели, забавление и упражнения. Но е важно да се уверите, че дефектното оборудване, неподходящите повърхности и небезопасното поведение няма да развалят забавлението.

Можете да направите детската площадка забавна и безопасна за вашите деца, като проверите оборудването за възможни опасности и следвате някои прости указания за безопасност.

Обучението на децата как да играят безопасно е важно: ако знаят правилата на детската площадка, е по-малко вероятно да се наранят.

Възрастните могат да помогнат за предотвратяване на наранявания на детски площадки, като се уверят, че децата използват правилно оборудването на детската площадка. Ако все пак се случи нараняване, възрастен може да помогне на детето и веднага да окаже необходимата първа помощ, обезопаси с подръчни средства мястото на площадката, за да не пострадат и други деца и да сигнализира, за да може проблема да бъде отстранен.

Децата винаги трябва да имат надзор от възрастен на детската площадка. Следете малките деца (а понякога и по-големите), защото тяхната преценка често може да бъде грешна и да се получат опасни ситуации. По-големите деца обичат да тестват границите си на детски площадки, така че е важно възрастен да ги държи под контрол.

При посещение на детски площадки изпълнете следните стъпки:

  1. Проверете оборудването за счупени части, остри ръбове, износени части и др.
  2. Следете температурата на всички метални и гумирани метални повърхности, разположени на пряка слънчева светлина, когато температурата е 30° или повече. Ако например дадено детско съоръжение е твърде горещо, за да се докосва от възрастни, то не трябва да се позволява на деца да играят на нея.
  3. Проверете дървени части за трески, гнило дърво и пукнатини.
  4. Проверете терена за големи дупки, счупено стъкло и други чужди предмети, които могат да наранят дете.

Подайте сигнал към:

Детски съоръжения – Столична община, дирекция “Зелена система” – контакти: [email protected]

Столичен инспекторат – контактите по райони може да намерите тук.